PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menjangkakan kira-kira 1.9 juta kenderaan akan berada di lebuh raya semasa cuti perayaan Aidiladha bermula 7 hingga 12 Julai. - GAMBAR: Abd Razak Aid

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menjangkakan kira-kira 1.9 juta kenderaan akan berada di lebuh raya semasa cuti perayaan Aidiladha bermula 7 hingga 12 Julai.

Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Zakaria Ahmad Zabidi berkata, oleh itu pengguna dinasihatkan supaya mematuhi Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Beliau berkata pihaknya menyarankan orang ramai yang akan pulang ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang, utara Perak dan Johor supaya memasuki lebuh raya sebelum 10 pagi pada 7 Julai hingga 10 Julai.

Bagi mereka yang menuju ke lokasi lain yang lebih dekat pula dinasihati untuk memasuki lebuh raya selepas 1 tengah hari.

“Kami menjangkakan kira-kira 1.9 juta kenderaan akan berada di lebuh raya setiap hari semasa musim cuti Aidiladha ini berbanding 1.8 juta kenderaan sehari pada hari biasa. Oleh itu, sila jangkakan kesesakan dan tempoh perjalanan yang lebih panjang pada hari-hari puncak tersebut.

“TTA bermatlamat untuk mengagihkan trafik dan mengelakkan kenderaan daripada memasuki lebuh raya secara serentak dan terkumpul serentak di laluan-laluan utama lebuh raya, plaza tol dan kawasan rehat, sekali gus mengurangkan kesesakan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Baca artikel berkaitan: Aidiladha: Siap sedia, lebih 2 juta kenderaan bakal guna Lebuhraya KL-Karak

Bagi perjalanan kembali ke Lembah Klang pula, beliau berkata pengguna dinasihatkan agar memasuki lebuh raya sebelum 9 pagi pada 10 Julai hingga 12 Julai.

“Berdasarkan kajian kami bagi perjalanan kembali semula ke Lembah Klang, pengguna lebuh raya dijangka mengalami tempoh perjalanan dua kali lebih panjang berbanding perjalanan biasa sekiranya mereka memilih untuk tidak mematuhi jadual TTA ini,” jelasnya.

Zakaria turut menyeru pengguna untuk mendapatkan maklumat trafik terkini menerusi Twitter @PLUSTrafik, applikasi PLUS, talian PLUSLine, papan tanda elektronik (VMS) serta mengikuti laporan trafik menerusi siaran radio utama.

Pengguna lebuh raya juga digalakkan menggunakan applikasi Waze dan Google Maps untuk merancang perjalanan mereka di samping memastikan baki kad Touch ‘n Go atau e-wallet mencukupi .

Selain itu, beliau turut menasihati pengguna agar memastikan kenderaan mereka berada dalam keadaan yang baik dan selamat.

“Sila patuhi had kelajuan di lebuh raya, elakkan memandu terlalu rapat dengan kenderaan lain, dan berehat sebentar untuk menyegarkan diri di kawasan rehat dan rawat (R&R) sepanjang lebuh raya,” katanya.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram