JABATAN Agama Islam Selangor (JAIS) sedang meneliti pelaksanaan kubur bertingkat untuk menangani isu kepadatan tanah perkuburan Islam.
Pengarahnya, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad, berkata perkara itu sudah dibincangkan untuk tindakan lanjut.
JAIS akan syorkan beberapa cara pelaksanaan kepada kerajaan negeri, katanya menurut Sinar Harian.
Exco Hal Ehwal Agama Islam dan Pembudayaan Inovasi Selangor, Mohammad Fahmi Ngah pula berkata kaedah kubur bertingkat masih di peringkat perbincangan.
Terdahulu, Adun Lembah Jaya, Syed Ahmad Syed Abdul Rahman memaklumkan semua tanah perkuburan di Ampang sudah penuh, kecuali di Ukay Perdana.
Secara purata, katanya, terdapat lima hingga tujuh pengebumian jenazah di tanah perkuburan Ampang setiap hari.
Kaedah kubur bertingkat wajar dikaji untuk Selangor dan mungkin Ampang boleh jadi perintis, katanya yang lebih dikenali Altimet dalam catatan X.
Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’
Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTok, Facebook, Twitter, Instagram & Telegram

