Mendidik anak muda ke arah politik matang, Majlis Belia Malaysia (MBM) telah merangka program, contohnya dalam hal `undi 18’, bagaimana hendak menangani pengundi muda yang akan mengundi siapakah calon pilihan raya terbaik untuk mereka.

Program Sekolah Politik 2.0 antaranya bertujuan untuk mendidik generasi muda atau golongan politik muda untuk menjadi seorang ahli politik yang matang. Itu untuk ahli politik muda.

Manakala untuk mendidik masyarakat atau orang muda MBM, memperkenalkan satu lagi program iaitu Model Parlimen. Kaedahnya program ini akan di bawa ke sekolah-sekolah untuk dilaksanakan, namun terhenti disebabkan penularan wabak Covid-19. Ia terpaksa ditangguhkan.

Kata Presiden MBM, Jufitri Joha, modulnya sudah ada iaitu antaranya adalah mendidik anak muda seawal umur sekolah menengah bagaimana mereka diajak berfikiran matang dan diberikan info secukupnya dan sahih untuk mereka menilai dalam memilih parti dan ahli politik yang sepatutnya memimpin negara. Ikuti kupasan menarik dalam Berani Cakap Siri 6, Episod 2 ini.

Artikel berkaitan: [VIDEO] Anak muda gemar berita palsu? | Berani Cakap Siri 6: Bahagian 1


Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram.