Bau kaki, antara masalah besar yang kerap dihadapi. Lebih parah, apabila terpaksa tanggalkan kasut untuk masuk ke rumah seseorang. Baunya, harum semerbak.

Namun jangan risau, terdapat beberapa cara untuk hilangkan bau kaki.

1. Cuci kaki dengan sabun dan air suam dua kali sehari dan keringkan betul-betul.

2. Gunakan stoking yang diperbuat daripada bahan yang nyaman dan sirkulasi yang baik agar kaki tidak lembap. Hindari penggunaan stoking berbahan nilon.

3. Pakai sandal yang terbuka bahagian depan ketika cuaca panas. Sewaktu di rumah, cubalah tidak memakai kasut.

4. Periksa sekiranya terdapat infeksi kulat di antara jari dan bahagian bawah kaki.

5. Sekiranya ada warna kemerahan atau kulit kering, gunakan produk perawatan untuk kaki atau jumpalah dengan doktor atau pun petugas kesihatan.

6. Jangan menggunakan sepatu yang sama dua hari berturut-turut. Sebaiknya gunakan kasut yang berbeza dalam masa dua hari berturutan. Hal ini akan memberi waktu bagi sepatu untuk kering dalam waktu 24 jam.

7. Ubat kumur (mouthwash) tidak hanya membuat nafas segar, tetapi juga dapat digunakan untuk menjaga kaki supaya tidak terlalu bau. Rendam kaki dalam air yang dicampurkan dengan ubat kumur sekali sehari. Ubat kumur membantu menghilangkan bakteria dari kaki, dengan cara yang sama ketika membunuh bakteria di mulut. Jika cara ini agak aneh bagi anda, pertimbangkan untuk menggosok kaki dengan kapas yang sudah direndam ubat kumur.