NEW Straits Times Press Berhad (NSTP), anak syarikat Media Prima Berhad (Media Prima) mengumumkan pelantikan Farrah Naz Karim sebagai Pengarang Kumpulan New Straits Times (NST) berkuat kuasa 15 September ini.

NSTP dalam kenyataan hari ini memaklumkan Farrah Naz telah berkhidmat di NSTP dengan menyandang pelbagai jawatan sejak tahun 2000 termasuk sebagai pengarang eksekutif, dan terkini beliau bertugas di Rangkaian Televisyen Media Prima sebagai penerbit eksekutif bagi program hal ehwal semasa.

Menurut kenyataan itu pelantikan Farrah Naz ke NST sebagai pengarang kumpulan adalah selari dengan strategi NSTP untuk meningkatkan lagi penawaran kandungannya, selain pengalaman luas beliau dalam kewartawan media cetak dan di televisyen dapat membantu Media Prima melangkah ke hadapan bagi memperkukuh operasi berita di semua platform medianya.

Sementara itu, Pengarang Urusan Kumpulan Mustapha Kamil Mohd Janor berkata NSTP akan terus melaksanakan perubahan termasuk dalam pengendalian bilik berita khususnya agar seiring dengan kemajuan pesat dan persaingan sengit dalam industri media.

BERITA BERKAITAN Johan bimbang campur tangan politik dalam media, ulas penglibatan pemimpin UMNO tukar pengarang kumpulan NST

“Sebagai kumpulan, kami telah mencapai kemajuan yang ketara sebagaimana terbukti dalam prestasi kewangan Media Prima sejak dua tahun terakhir ini. Penerbitan kami yang lain seperti BH (Berita Harian) dan HM (Harian Metro) kini mendahului dari segi jumlah penonton digital di Malaysia dan NSTP berharap dapat mengembangkan NST ke tahap yang sama,” katanya.

Mustapha Kamil berkata sebagai akhbar berbahasa Inggeris yang bertanggungjawab, NST dalam beberapa tahun kebelakangan ini berusaha untuk beroperasi secara bebas daripada sebarang pengaruh luar termasuk pengaruh politik, dan sebagai syarikat tersenarai awam kumpulan itu ditadbir oleh tadbir urus korporat yang ketat serta telus dengan Lembaga Pengarah yang berwibawa. 

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram