TOKOH Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaafar meluahkan kebimbangan ekoran campur tangan parti politik dalam pelantikan editor di sesebuah syarikat media.

Tan Sri Johan Jaafar – GAMBAR: Abd Razak Aid

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan The Vibes mengenai pertukaran Pengarang Kumpulan The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NST), Ahmad Lokman Mansor yang didakwa berlaku selepas campur tangan pemimpin UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

JOHARI ABDUL GHANI dan AB RAUF YUSOF

Bagaimanapun, Ab Rauf menafikan dakwaan tersebut.

Hari ini, NST mengumumkan wartawan veteran Farah Naz Karim akan menjadi pengarang kumpulannya berkuat kuasa Khamis ini (15 September).

Johan berkata, beliau sama sekali tidak boleh menerima kenyataan bahawa editor yang membantu menghidupkan semula NST sedang menghadapi risiko untuk diberhentikan.

“Saya berdiri di sisi Ahmad Lokman Mansor kerana keberaniannya menolak sampul surat itu. NST ialah akhbar yang lebih baik hari ini berkat karyanya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

BERITA BERKAITAN Kerajaan jamin kebebasan media – PM

Dalam pada itu, bekas Ketua Pengarang The Edge Communications Sdn Bhd, Ahmad Azam Mohd Aris turut dihadapkan ke Mahkamah Majistret atas dua pertuduhan memfitnah individu bergelar ‘Datuk’ dan empat syarikat menerusi penyiaran dua artikel dalam The Edge Malaysia.

“Saya juga bimbang Ahmad Azam Mohd Aris didakwa melakukan fitnah jenayah di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan berkaitan dua artikel yang diterbitkan semasa beliau menyaksikannya.

“Saya percaya kepingan tersebut adalah perwakilan peristiwa dan pelaporan adil yang berkaitan dengan manipulasi saham sen,” katanya.

Ujarnya, perniagaan berteraskan media mesti diberi kebebasan untuk beroperasi secara bebas dan adil.

“Masa telah berubah, begitu juga dengan dinamik perniagaan media. Perniagaan ini adalah untuk pengamal media, mereka mesti diberi kebebasan untuk beroperasi secara bebas dan adil.

“Kini adalah masa untuk mengukuhkan komitmen kewartawanan bagi memastikan estet keempat merupakan asas demokrasi.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkali-kali memberi jaminan bahawa media harus kekal bebas untuk beroperasi tanpa sebarang campur tangan daripada pihak lain,” ujar beliau.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram