Hubungan kekeluargaan yang erat dan penuh kasih sayang membentuk keperibadian seseorang, dan itulah yang diterapkan dalam agama Islam dalam menyantuni keluarga terutamanya ibu, bapa, pasangan dan anak-anak.

Namun berbeza pula dengan masyarakat Cina dimana norma yang diterapkan dalam kehidupan harian lebih memberi fokus kepada pembangunan ekonomi keluarga.

Ulas Adam Kelvin, bagi masyarakat Cina, majoriti anak-anak akan tinggal bersama pengasuh dan ibu bapa hanya akan mengambil mereka seminggu sekali atas alasan, anak-anak akan mengganggu fokus bekerja dan cari duit.

Malah ibu bapa turut dihantar ke rumah penjagaan swasta yang dilengkapi dengan doktor pakar dan jururawat. Bagi mereka, ianya adalah normal dan telah dipraktikkan generasi sebelum ini.

Namun kesan emosinya, tiada kemesraan antara ibu bapa dan anak-anak. Malah tiada kenangan tercipta kerana masa tidak diluangkan bersama.

Ikuti perkongsiannya.

“Kenapa saya emotionally detached dengan parents?

Selepas kematian ibu saya, saya dan adik di hantar tinggal bersama ibu saudara di Johor. Ayah saya duduk di KL berseorangan dan bekerja.

Beliau hanya akan balik jenguk kami setahun sekali atau dua kali sahaja.

Malah, orang Cina biasa tau hantar anak-anak mereka kepada babysitter dan anak tinggal di sana terus. Bermalam di rumah babysitter macam asrama. Hanya ambil anak seminggu sekali.

Pada pandangan masyarakat kami, anak kecil akan ganggu fokus bekerja dan cari duit. Bila duit banyak, dengan harapan duit tu dapat beli apa yang anak tu hendak. Itulah kebahagiaan buat anak.

Masa wife saya pregnant dulu, saya pun ada cadangkan hantar anak kepada babysitter macam tu. Jadinya weekdays boleh fokus bekerja tanpa gangguan anak.

Saya terlupa part kasih sayang dan luangkan masa. Anak-anak takkan ingat apa yang kita beli kat mereka tapi mereka ingat perasaan apa yang kita tinggalkan dalam diri mereka.

Tapi kan, masa tu saya tersentak dan terus faham kenapa saya tak rasa urgent nak cari ayah semula selepas dibuang masuk Islam.

Dari kecil memang dah biasa terpisah dengan parents dan bila dewasa rasa parents tak perlukan pun perhatian kita.

Dan kenapa kami orang Cina jarang pulang ke kampung jenguk mak ayah kecuali CNY atau sambut birthday parents, sebab dari kecil kami diajar sebegitu.

Mak ayah juga buat benda yang kepada datuk nenek. Jadi apabila kami dewasa, kami pun buat benda yang sama kerana kami fikir ianya normal diamalkan turun temurun.

Kos babysitter chinese tak murah. Paling kurang RM1k keatas. Duduk sekali, belajar kat situ dan makan minum semua sekali dengan nanny tu.

Sebab tu tak pelik rumah orang-orang tua atau nursing home dalam kalangan orang Cina tidak asing. Anak-anak sibuk cari duit dan tak ada masa nak menjaga mak ayah selalu. Lebih senang bayar lumsump kat nursing home dan pekerja di sana jaga mak ayah.

Orang Cina jarang sangat nak hantar parents ke rumah kebajikan. Memang kami akan hantar ke private nursing home. Ada doktor dan nurse yang bertauliah di situ. Sakit ke apa tak perlu risau. Ada aktiviti yang menarik. Ada nursing home siap ada swimming pool lagi.

Harga tak payah cakaplah. Ribu-riban adalah biasa. Sebab masa kecil pun taska “asrama” nak beribu. Apatah lagi nak jaga orang tua, lagilah perlu kesabaran yang tinggi. Haruslah kos lebih mahal.

Tapi bila anak dah lahir dan nampak mata anak, terus fikiran saya berubah. Takkan hantar anak ke taska “asrama”. Feeling peluk anak lepas penat bekerja seharian tu, priceless! Tak sangka rasa hilang sebentar semua beban bila peluk anak!

Saya taknak anak saya grow up jadi emotionally detached dengan parents. Indahnya Islam yang sangat meraikan orang-orang tua. Sangat meraikan anak-anak berbakti kepada orang tuanya.

Patutlah saya tak ingat kenangan apa dengan ayah saya. Saya hanya ingat minuman Starbucks yang beliau selalu beli untuk saya dan beliau selalu bawa kami holiday. Tapi dari sudut emosi, saya tak rasa dekat dengan ayah saya.

Cumanya sekarang saya urgent nak berbaik dengan ayah sebab paling kurang saya dah cuba sehabis baik untuk berdakwah dengan akhlak kepada beliau. Saya harap sangat ayah saya dikurniakan hidayah satu hari nanti. Saya juga nak berbakti kepada beliau. 

Saya bersyukur sangat dikurniakan nikmat Islam dan wife saya banyak ajar saya mengenai ajaran Islam dalam menyantuni orang-orang tua dan kanak-kanak.

Even di luar kalau orang jumpa saya, nampak saya kaku dalam melayan anak saya, percayalah bahawa saya sebenarnya struggling dan cuba sehabis baik untuk cipta bonding bersamanya. Saya cuba break the cycle.

Adam Kelvin

Ni pun perbezaan budaya dalam membesarkan anak. Baru part hantar ke babysitter. Belum lagi part education, cara mendidik anak, nilai yang dibawa dalam kehidupan. Haha..”

Sumber : Adam Kelvin