Naib Presiden Pas, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

PAS akan mengadakan pertemuan bersama pimpinan tiga negeri diterajui Pakatan Harapan (PH) pada masa sesuai bagi membincangkan tarikh pilihan raya negeri (PRN).

Naib Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, pihaknya akan menghubungi pimpinan Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan dalam waktu terdekat untuk mengadakan pertemuan bagi membincangkan perkara berkenaan.

“Apabila saya berada di Kuala Lumpur, saya boleh telefon atau WhatsApp mana-mana Yang Amat Berhormat (ketua menteri dan menteri besar) dan kita berjumpa, begitu sahaja tapi itu yang secara tidak rasmi,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas menyempurnakan ‘Flag Off’ Kejohanan Kuda Lasak Antarabangsa Piala Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Terengganu International Endurance Park (TIEP) Lembah Bidong di Setiu, semalam.

Ditanya sama ada Pas sudah menetapkan tarikh PRN, Ahmad Samsuri yang juga Menteri Besar Terengganu berkata, ia tidak diputuskan sehingga perbincangan dilakukan bersama pimpinan negeri yang lain.

“Tunggu kita berjumpa dahulu,” katanya, lapor Berita Harian.

Baca artikel berkaitan: BN belum tentukan kerjasama dengan siapa hadapi PRN – Mohamad

Sebelum ini, Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang, menyatakan parti itu akan membuat keputusan sendiri berhubung tarikh PRN bagi tiga negeri di bawah pentadbirannya iaitu Terengganu, Kelantan dan Kedah.

Abdul Hadi turut menyerahkan kepada PH untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Selangor serentak dengan tiga negeri pentadbiran PAS atau sebaliknya.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun, dilaporkan berkata, adalah lebih baik enam negeri yang belum membubarkan DUN mengadakan PRN secara serentak iaitu selepas habis penggal tahun hadapan.

Jelasnya, pembubaran DUN secara serentak di enam negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Kedah, Terengganu, Kelantan dan Negeri Sembilan adalah wajar bagi memudahkan pengundi mendapatkan cuti selain memastikan kos mengadakan PRN di semua negeri itu tidak terlalu tinggi.

PH kini mentadbir di Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan sementara Kelantan, Terengganu dan Kedah dipimpin PN.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram