Menjelang hari raya, pasti ramai yang teruja membeli persiapan raya seperti baju raya, kuih raya, kasut raya dan lain-lain. Sebelum membeli kasut raya, cuba lihat rak kasut anda.

Ada tidak kasut yang masih cantik cuma tapaknya sahaja yang tertanggal? Nah! Inilah masanya untuk berjimat cermat memandangkan ekonomi sekarang ini tidak stabil.

Ikuti perkongsian Muhammad Faris Abdullah tentang tip gam kasut sendiri di rumah.

“Harini saya ingin berkongsi tips gam kasut. Kasut anak saya dah lama tanggal. Sebab apa saya gam kasut sendiri dan tak hantar ke cobbler?

1) Tukang Kasut busy katanya kena tunggu sebulan siap banyak order.

2) Saya suka DIY tukang sendiri je. Gam je pun bukan suruh bina rumah.

3) Gam kasut kena ada cara dan teknik. Salah pakai gam kasut tak tahan lama sekejap je tanggal.

4) Gam kasut pakai gam jenis Contact Adhesive (CA). Gam ini dia berbeza dengan gam super glue 3 second. Gam CA ini macam “getah”. Sesuai untuk gam kasut. Gam super glue dia keras tak sesuai mudah tanggal.

Bahan: Gam Dunlop Kuning

Nak pakai yang putih pun ok ada yang kata putih lagi bagus. Atau nak pakai gam kasut search je kat shoppee “shoes glue” pun sesuai cara pakainya sama.

Cara:

1) Bersihkan tapak permukaan kasut jangan ada pasir atau kotoran. Pastikan kering jangan basah. Jangan bermintak.

2) Sapukan gam pada kedua dua bahagian kasut. Tapak dan Kasut. Kalau ada berus lagi bagus saya pakai kayu je. Pastikan sapu pada kedua dua bahagian jangan sebelah saja nanti tak jadi! Berbeza dgn gam 3 second kalau pakai gam 3 second dia letak di satu bahagian saja.

3)REHATKAN KASUT SELAMA 30 MINIT! BIAR GAM KERING. JANGAN TERUS SAMBUNG NANTI TAK JADI! GAM KALAU BASAH DIA BERSINAR. KALAU DAH KERING NAMPAK DIA KERING.

4) Selepas gam kering(30minit), gabungkan kedua-dua permukaan.

5) Biarkan selama 24jam sebelum dipakai. Jangan pakai sebelum 24jam biar dia kering dan kuat.

6) Selepas 24jam baru kasut ready untuk dipakai boleh tahan 6-12 Bulan bergantung kepada penggunaan.

Ngam. Ingat gam kasut tak sama dengan gam superglue. Gam superglue keras dan mudah tanggal.

Gam kasut ini dia Contact Adhesive. Kenyal elastik dan kalis air. Gam kalau tak habis boleh simpan dalam store jangan pergi sedut pulak!

Semoga bermanfaat.”

Kredit : Muhammad Faris Abdullah