MULAI minggu ini, Sekatan Jalan Raya (SJR) lebih ketat akan diadakan pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad./ Gambar FB IPD Petaling Jaya.

KUALA LUMPUR – Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) baru sahaja dilaksanakan di seluruh negara, namun kerajaan menerima banyak permintaan daripada pasangan suami isteri jarak jauh untuk membenarkan mereka merentas negeri.

Dan hari ini pasangan-pasangan jarak jauh yang sering dirujuk pasangan PJJ itu boleh mengukir senyuman kerana ‘hajat’ mereka untuk bertemu pasangan dan keluarga di negeri berasingan dipersetujui kerajaan.

Mengumumkan perkara itu, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, mulai esok, pasangan suami isteri jarak jauh dibenar merentas negeri untuk pulang berjumpa pasangan masing-masing.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob./ Gambar media sosial

Beliau berkata, menerusi sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) semalam, kerajaan bersetuju memberi kelonggaran itu namun pasangan terbabit perlu mendapat kebenaran polis terlebih dahulu.

“Atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM), kerajaan setuju untuk membenarkan pasangan suami isteri yang berjauhan disebabkan bekerja untuk merentas negeri bertemu keluarga masing-masing dengan syarat mendapat kebenaran dan kelulusan polis.

“Sama seperti yang lain-lain, kalau ada kes kecemasan memang kita benarkan tetapi perlu maklum kepada polis dan dapatkan kebenaran terlebih dahulu,” katanya pada sidang media mengenai perkembangan PKP di sini hari ini.

Bagaimanapun, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan menasihati mereka yang bergejala sama ada mendapatkan rawatan terlebih dahulu, membuat saringan atau sebaik-baiknya menangguhkan perjalanan sehingga sihat.