logo sprm

SINDIKET ini bukan biasa-biasa.

Sesiapa yang disenarai hitam pun mereka boleh ubah sampai boleh ke luar negara.

Dengan bayaran tertentu, mereka ada cara membuatkan seseorang disenarai hitam melepasi sekatan imigresen di lapangan terbang negara ini.

Malah sindiket itu terlibat mengeluarkan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) palsu kepada pekerja asing yang menyebabkan kerugian ratusan juta ringgit hasil kerajaan.

Lebih dahsyat, pengkalan data Jabatan Imigresen juga digodam dan ini pastinya dilakukan dengan ‘bantuan’ orang dalam.

Kegiatan sindiket ini akhirnya berjaya dilumpuhkan selepas lima individu termasuk ketua sindiket bergelar Datuk ditahan dalam operasi besar-besaran yang dilaksanakan awal pagi tadi.

Penahanan individu berkenaan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga turut berjaya merungkai permasalahan yang dihadapi Jabatan Imigresen sebelum ini terhadap sistem PLKS mereka yang telah digodam sindiket berkenaan.

Menurut sumber SPRM kepada BERNAMA, kesemua suspek berusia 33 hingga 43 tahun itu ditahan bersama dua perisian sistem komputer klon dan transmitter (pemancar) yang digunakan sindiket, dalam operasi di 22 lokasi di sekitar ibu kota, hasil risikan suruhanjaya itu bersama Jabatan Imigresen.

“Kegiatan yang dilakukan oleh kesemua suspek telah menyebabkan kerugian sehingga ratusan juta Ringgit kepada kerajaan dalam bentuk levi pekerja asing.

“Sindiket ini turut berkerjasama dengan ‘orang dalam’ dengan mengodam pangkalan data imigresen dengan memasang transmitter bagi membolehkan anggota sindiket menukar kata laluan pegawai dan memasukkan nama serta butiran peribadi pekerja asing seolah-olah mereka mendapat PLKS secara sah,” kata sumber itu.

Baca artikel berkaitan: Rasuah KLIA: Pegawai Imigresen dituduh ambil suap RM25,000

Menurutnya lagi, pas berkenaan akan dicetak di pusat operasi sindiket, yang beroperasi di sebuah hotel terkemuka di Jalan Sultan Ismail, di sini, sebelum menjualnya dengan bayaran antara RM6,000 hingga RM8,000 bagi setiap PLKS kepada warga asing yang bekerja di negara ini secara haram.

“Bagaimanapun pusat operasi mereka sentiasa berubah dari satu tempat ke tempat yang lain termasuk menyasarkan hotel mewah bagi mengelakkan dikesan pihak berkuasa,” katanya.

Sumber berkata selain itu, sindiket juga berupaya membuka dan menutup status ‘senarai hitam’ seseorang individu bagi membolehkan mereka melepasi sekatan imigresen di lapangan terbang negara ini dengan bayaran tertentu.

Sementara itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan penahanan kesemua suspek dan memaklumkan kes disiasat di bawah Seksyen 17 Akta SPRM 2009.

“Siasatan ke atas kes ini akan dibuat secara menyeluruh selain memastikan kesemua ahli sindiket termasuk ‘orang dalam’ dikenakan tindakan yang sewajarnya,” katanya.

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram