Arab Saudi hadkan penggunaan pembesar suara semasa laungan azan dan iqamat di masjid. Foto GAMBAR HIASAN


KEMENTERIAN Hal Ehwal Islam Arab Saudi kelmarin mengeluarkan pekeliling kepada semua agensi di bawah kementerian itu dengan mengarahkan kakitangan masjid menghadkan penggunaan pembesar suara semasa laungan azan dan iqamat di masjid.

Menterinya, Sheikh Dr. Abullatif Bin Abdulaziz Al-Sheikh selain itu berkata, kelantangan azan pula tidak boleh melebihi satu pertiga daripada pembesar suara.

Sheikh Dr. Abullatif Bin Abdulaziz Al-Sheikh

Beliau turut memberi amaran tindakan pengawalseliaan akan dikenakan terhadap mereka yang melanggar arahan pekeliling itu.

Pekeliling yang dikeluarkan kelmarin oleh Sheikh Dr. Abullatif  itu berikutan kementerian berkenaan mengambil maklum penggunaan pembesar suara di luar premis semasa solat.

Tindakan itu didakwa membahayakan pesakit, warga emas dan kanak-kanak di kawasan sekitar masjid.

Selain itu, terdapat gangguan dalam bacaan dan upacara oleh imam masjid yang menimbulkan kekeliruan bagi jemaah di masjid dan penghuni kediaman di sekitar masjid.

Pekeliling itu juga berdasarkan pada bukti-bukti Syariah dan yang paling penting adalah hadis Nabi bahawa semua jemaah menunaikan solat dan berdoa kepada Allah SWT jadi mereka tidak boleh menyakiti atau menyusahkan satu sama lain dengan bacaan kuat semasa solat.

Ini adalah dalam pelaksanaan prinsip fekah (Fiqah): “Jangan menyakiti orang lain, dan tidak pula yang menyakiti anda.”

Ini disebabkan suara imam semasa solat mesti didengar oleh semua orang di dalam masjid dan tidak perlu, menurut Syariah agar suara imam dapat didengar di rumah-rumah jiran.

Tambahan pula, tidak menghormati al-Quran semasa ia dibacakan dengan kuat menggunakan pembesar suara luar, sementara tidak ada orang yang mendengarkannya dan merenungkan ayat-ayatnya.

Pekeliling itu juga selaras dengan dekri agama (fatwa) oleh Allahyarham Syeikh Muhammad Bin Saleh Al-Othaimeen (semoga Allah merahmati jiwanya) bahawa pembesar suara luaran tidak boleh digunakan kecuali untuk azan dan iqamat.

Pekeliling itu juga berdasarkan fatwa oleh ahli Majlis Ulama Kanan dan ahli Jawatankuasa Tetap Dr. Saleh Al-Fowzan, dan beberapa ulama agama lain.