Kekal bersama kerajaan PN, Ahli Parlimen UMNO sedia dipecat!

Dari Penulis

AHLI-ahli Parlimen UMNO yang berada dalam Kabinet dan GLC menyatakan pendirian dengan tegas mereka rela dipecat daripada parti kerana menentang keputusan pucuk pimpinan untuk menarik sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Sumber memberitahu, kepemimpinan sudah maklum mengenai ketegasan mereka.

‘’Mereka juga menegaskan adalah tidak masuk akal untuk UMNO bertindak keluar daripada kerajaan pada waktu sekarang ketika negara bergelut dengan pandemik Covid-19, tambahan pula beberapa menteri UMNO memainkan peranan penting dalam menanganinya,’’ kata sumber tersebut kepada UtusanTV malam ini.

Pendirian tegas itu, kata sumber tersebut juga dilakukan kerana ahli-ahli Parlimen berkenaan tidak mahu arena politik negara menjadi huru-hara, sekaligus akan menggugat usaha kerajaan menangani Covid-19.

‘’Soalnya, Ahmad Zahid  sudah beri tempoh 14 hari kepada kerajaan untuk mengadakan sidang Parlimen selaras dengan titah Yang di-Pertuan Agong, jika itu tidak dilakukan ia dianggap satu penderhakaan dan UMNO tidak bersekongkol.

‘’Tetapi hari ini kerajaan sudah umumkan Parlimen akan bersidang, jadi mereka bertanya apa lagi yang Ahmad Zahid mahu sebab beliau sudah buat desakan dan sekarang ia sudah dilaksanakan, cukuplah tu, kenapa mahu meneruskan juga tindakan yang boleh mencetuskan ketidakstabilan kepada politik negara,’’ kata sumber tersebut.

Sumber berkenaan berkata, pendirian untuk terus berada dalam kerajaan bukanlah bermaksud ahli-ahli Parlimen itu mementingkan kedudukan sebagai anggota Kabinet atau Pengerusi GLC sebaliknya ia demi mengelakkan negara terjebak sekali lagi dalam pertelingkahan politik yang akan merugikan rakyat.

‘’Rakyat tengah susah, tak kan kita nak tambah lagi dengan bergaduh soal politik pulak, macam mana dengan perpaduan orang Melayu, dah pasti akan berpecah belah lagi,’’ kata sumber itu.

Difahamkan, ketegasan ahli-ahli Parlimen tersebut dilihat akan menggagalkan usaha kepemimpinan UMNO membawa parti itu keluar daripada kerajaan PN kerana jika kesemua mereka dipecat daripada parti, ia akan memberi kesan kepada kestabilan politik dalaman UMNO.

‘’UMNO akan berpecah belah, macam mana pula masa pilihan raya nanti. Kesemua mereka pasti ada penyokong masing-masing dan ia sudah tentu akan menjejaskan undi kepada UMNO, sekaligus boleh menyebabkan UMNO kalah di kawasan terlibat,’’ sumber berkenaan. 

Sementara itu difahamkan, MCA dan MIC turut menyatakan pendirian akan kekal bersama Kerajaan PN.


Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram

Berkaitan

Polis sahkan Haim Hilman digari, tegaskan ikut prosedur

POLIS mengesahkan Exco Industri dan Pelaburan, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Inovasi Kedah, Dr Haim Hilman Abdullah berada dalam...

More Articles Like This