ismail sabri
ISMAIL Sabri Yaakob bersama Dr. Adham Baba melawat kilang Pharmaniaga di Shah Alam, hari ini. - Gambar FB Ismail Sabri

WALAUPUN pakar kesihatan memohon kawalan pergerakan diteruskan dan menyatakan kebimbangan mengenai cadangan memberi kelonggaran kepada individu lengkap imunisasi COVID-19, kerajaan yakin perkara itu masih boleh dilaksanakan dengan kajian menyeluruh.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sebarang keputusan dimuktamadkan Jawatankuasa Teknikal Majlis Keselamatan Negara (MKN) berhubung perkara itu akan dibuat secara menyeluruh, bagi mengelak risiko penularan jangkitan pada masa depan.

“Kita ambil maklum semua perkara, termasuk kebimbangan pakar seperti dalam laporan muka depan akhbar hari ini.

“Ada pihak yang bimbang dan minta supaya terus kuatkuasakan larangan rentas negeri serta daerah, tetapi berkemungkinan beberapa pengecualian berupaya diberikan.

“Contoh, pasangan jarak jauh yang masing-masing sudah lengkap suntikan imunisasi, maka kita boleh benarkan mereka rentas daerah dan negeri untuk berjumpa.

“Jawatankuasa Teknikal MKN sedang buat kajian, kita tiada garis masa bila ia akan dimuktamadkan kerana perlu diperhalusi secara berhati-hati,” katanya pada sidang media hari ini.

Terdahulu, beliau meninjau operasi kilang Pharmaniaga Berhad di sini, dan menyaksikan penyerahan kelompok terakhir bekalan vaksin COVID-19 daripada syarikat farmaseutikal berkenaan yang turut dihadiri Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

BERITA BERKAITAN Teliti mendalam kelonggaran dua dos, Singapura juga tidak dapat mencari titik noktah

Katanya, kajian untuk memberikan kelonggaran tersebut akan dibuat bersandarkan beberapa faktor, termasuk model pelaksanaan di negara jiran dan fakta sains, selain mengambil kira pandangan pakar kesihatan.

Ismail Sabri berkata, negara jiran termasuk Singapura misalnya masih giat mempertimbangkan kelonggaran kepada penerima dos lengkap vaksin, memandangkan situasi semasa pandemik Covid-19 yang berubah-ubah.

Kata beliau, Singapura sebelum ini membenarkan kelonggaran untuk makan di kedai namun mula menarik balik keputusan berkenaan kerana bimbang risiko penularan jangkitan.

“Justeru, ia petanda bahawa kita tidak boleh ambil ringan mengenai keputusan memberikan kelonggaran kepada penerima dos lengkap vaksin ini.

“Bagaimanapun, kita juga ambil kira keperluan memberikan kelonggaran kepada jenis perniagaan yang sudah memberikan suntikan imunisasi kepada semua pekerjanya.

“Selain itu, jenis perniagaan tertentu ini tidak merekodkan sebarang rekod pembentukan kluster Covid-19, justeru ada asas tertentu yang diambil kira sebelum kita beri kelonggaran untuk beroperasi,” katanya.

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram