Lima dipanggil bantu siasatan pukul kanak-kanak autisme

Afiq Mohd. Shah
Afiq Mohd. Shah
Penulis merupakan Penolong Pengarang Berita di UtusanTV. Mempunyai pengalaman luas selama 10 tahun dalam dunia kewartawanan sama ada media cetak mahu pun digital. Sebelum menyertai UtusanTV pada tahun 2021, penulis pernah bertugas di beberapa syarikat media cetak dan portal berita lain sejak tahun 2016. Sepanjang kerjaya, penulis mempunyai kemahiran menulis dan membuat liputan tentang pelbagai isu terutama perkembangan semasa, politik dan ekonomi.

Dari Penulis

SERAMAI lima saksi telah dipanggil bagi membantu siasatan berhubung kes pukul melibatkan seorang kanak-kanak lelaki autisme di sebuah pusat asuhan di Ampang, Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, dua saksi telah dipanggil semalam untuk memberi keterangan berhubung kejadian itu.

“Hari ini tiga lagi saksi dipanggil untuk dirakam keterangan.

“Kes ini masih lagi dalam siasatan dan kertas siasatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan ringkas hari ini.

Semalam, Mohamad Farouk dalam kenyataan memaklumkan polis telah menahan seorang wanita warga asing berusia 51 tahun bagi membantu siasatan kes itu selepas menerima laporan bapa mangsa, Jumaat lalu.

Baca artikel berkaitan: Kanak-kanak autisme hilang ditemukan maut di lombong

Suspek yang juga pengurus di pusat asuhan itu ditahan di pekarangan Pejabat Siasatan Seksual Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya pada pukul 1.50 pagi, Sabtu lalu.

Mangsa berusia enam tahun itu dihantar ke pusat asuhan berkenaan oleh bapanya, seorang pengurus kargo berusia 36 tahun pada pukul 8.45 pagi, Jumaat lalu.

Terdahulu, bapa mangsa memuat naik gambar dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Facebook mendakwa anaknya dipukul di pusat intervensi terbabit.

Hantaran yang dibuat itu kemudian tular dan netizen meminta tindakan tegas diambil ke atas pemilik pusat intervensi berkenaan.

Mangsa dipercayai didera pada Jumaat lalu antara pukul 8.45 pagi hingga 12.45 tengah hari selepas bapanya mengambil kanak-kanak tersebut dan menemukan kesan lebam pada bahagian bahu sebelah kiri serta di kedua-dua belah mata.

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram


Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTok, Facebook, Twitter, Instagram & Telegram

Berkaitan

Warga emas pandu kereta lawan arus tersepit rempuh lori di Bentong

SEORANG warga emas berusia 74 tahun tersepit selepas kereta dipandunya yang dipercayai bergerak melawan arus bertembung dengan sebuah lori...

More Articles Like This