penjara
Gambar hiasan.

TIDAK tahu apa alasannya untuk merompak wang hanya RM70 tetaoi kerana tindakannya itu, seorang penganggur terpaksa meringkuk dalam penjara selama lapan tahun.

Kejadian berlaku apabila perompak tersebut terpaksa bergelut dengan mangsa yang akhirnya cedera selepas dipukul dengan sekeping papan.

Selepas dibicarakan, lelaki tersebut dijatuhi hukuman lapan tahun penjara dan dua sebatan oleh Mahkamah Sesyen di Kuala Terengganu hari ini kerana kejadian yang berlaku pada April lalu itu.

Hakim Nooriah Osman membuat keputusan itu terhadap tertuduh, Budiyono Udin, 35, dari Kampung Binjai Bongkok, Bukit Payong, Marang selepas mengaku salah mengikut pertuduhan di bawah Seksyen 394 Kanun Keseksaan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan rompakan dan dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap mangsa, Ngah Taib, 79, serta mengambil wang tunai RM70 milik mangsa.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di hadapan sebuah rumah di Kampung Telaga Mengkudu, Bukit Payong, Marang lebih kurang jam 9.30 pagi, pada 24 April lalu.

BERITA BERKAITAN Rompak kedai emas, seorang dituduh, dua masih bebas

Dengan itu, tertuduh didakwa melakukan kesalahan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan hendaklah dikenakan denda atau sebatan, jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Wan Amira Ruzaini Wan Abdul Razak sementara tertuduh tidak diwakili peguam.

Berdasarkan fakta kes, lebih kurang jam 9.30 pagi, pada 24 April lalu, semasa mangsa sedang membersihkan halaman rumahnya, telah datang seorang lelaki tidak dikenali meminta wang dan terus menyeluk poket baju mangsa sebelah kiri dan terus mengambil wang berjumlah RM70.

Kemudian, lelaki tersebut (tertuduh) mengambil kayu papan lantai yang berada atas longkang di kaki lima rumah mangsa sebelum bertindak memukul mangsa di bahu sebelah kiri sehingga menyebabkan warga emas itu jatuh.

Masih tidak berpuas hati, tertuduh bertindak mengambil parang yang sedang dipegang mangsa tetapi sempat dihalang mangsa sebelum berlaku tarik menarik berebut senjata terbabit di antara mereka.

Mangsa yang mengalami kecederaan terus ke balai polis berhampiran untuk membuat laporan bagi tindakan susulan.

Mahkamah mengarahkan hukuman penjara berkuat kuasa bermula tarikh tertuduh ditangkap iaitu pada 5 Ogos lalu.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram