Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad. - Gambar Bernama

KERAJAAN pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sentiasa menumpukan kepada usaha-usaha untuk membantu rakyat terutamanya ketika suasana ekonomi yang mencabar ketika ini berbanding perkara lain.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata, sehingga hari ini, isu selain daripada kepentingan rakyat termasuklah mengenai Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tidak pernah disentuh oleh Perdana Menteri ketika mempengerusikan mesyuarat Kabinet.

“Dalam Kabinet sebenarnya lebih menumpukan dan membincangkan bagaimana kita nak membantu rakyat terutama dalam suasana ekonomi yang agak berat pada hari ini, macam mana kita nak berikan bantuan sama ada melalui subsidi, melalui program-program jualan murah, itu yang selalu kita fikirkan.

“Dan Perdana Menteri juga minta supaya penumpuan ke arah itu, dia tak sentuh lagi bab berkenaan dengan pilihan raya setakat ini,” katanya kepada Bernama.

Idris berkata pada ketika ini, setiap pemimpin politik seharusnya mengelakkan diri daripada terlibat dengan perebutan kuasa yang akhirnya hanya akan merugikan rakyat.

Baca artikel berkaitan: Idris Ahmad – ahli politik, pendakwah kini dilantik menteri

Sebaliknya, katanya kedudukan sebagai pemimpin seharusnya dipergunakan dengan sebaik mungkin untuk menjadi pemudah cara kepada kehidupan rakyat.

“Kita perlu ingat bahawasanya kita menjadi pemimpin politik ini sebahagian daripada ajaran agama. Sebab itu janganlah kita cemarkan politik ini sebab politik adalah tugas yang mulia. Dalam hal sebegini bila kita menjadi pemimpin, kita mesti jadi pemudah cara kepada rakyat. Kita fikir siang malam untuk rakyat.

“Apabila (berlaku) perebutan kuasa, rakyat yang menjadi mangsa. Negara kita (menerima) kesan daripada COVID-19, rakyat baru nak bernafas, tiba-tiba bila kita berebut macam ini akan mewujudkan suasana yang tidak kondusif yang seterusnya akan memberikan kesan kepada ekonomi,” katanya.

Justeru, Idris menggesa seluruh pimpinan politik di negara ini untuk mendahulukan kepentingan rakyat berbanding kepentingan politik masing-masing.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram