Sebahagian daripada orang ramai beratur menunggu giliran untuk mengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Seth, Yong Peng. GAMBAR: Abd Razak Aid

MEMANDANGKAN kempen untuk Pilihan Paya Umum Ke-15 (PRU-15) semakin panas, calon-calon daripada semua parti telah pun pindah ke “top gear”, yang bermakna kempen dan strategi yang lebih agresif untuk menarik pengundi.

Satu isu yang menarik minat saya ialah bagaimana ahli politik tertentu seolah-olah sentiasa bercakap tentang isu seseorang itu pengkhianat (traitor) dan bagaimana dia mengkhianati partinya.

Saya bukanlah pengikut politik yang hebat, tetapi saya sentiasa mengikuti perkembangan isu-isu terkini dan satu persoalan yang sentiasa bermain di fikiran saya apabila saya membaca perkembangan terkini ialah bagaimana anda melabelkan seseorang sebagai pengkhianat dalam politik.

Dari apa yang saya faham seseorang itu mula-mula membuat keputusan untuk menyertai parti politik berdasarkan cita-cita dan tujuan penubuhannya – yang kebanyakannya bersetuju adalah untuk memperjuangkan hak rakyat dan untuk negara yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, apabila masa berlalu dan pemimpin yang berbeza mengambil alih parti tertentu, ia mungkin kehilangan tumpuan awalnya dan pemimpin tersebut mungkin mempunyai kepentingan lain dalam fikiran, termasuk memperkayakan diri sendiri dan mungkin juga ahli keluarga mereka yang mungkin juga berada dalam parti.

Jadi, apabila ini berlaku, apa jadi kepada mereka yang menyertai parti berdasarkan matlamat dan perjuangan awalnya.

Ini sangat mirip dengan kapal yang karam. Adakah seseorang turun dengan kapal atau adakah seseorang menyelamatkan dirinya?

Bagi saya secara peribadi, saya merasakan seseorang hanya boleh dilabel sebagai pengkhianat dalam politik jika terbukti dia meninggalkan kapal sama ada untuk wang atau kedudukan.

Jika seseorang meninggalkan parti X untuk menyertai parti Y kerana dia ditawarkan ganjaran tertentu, maka wajarlah dia dilabel sebagai pengkhianat dan seseorang yang mengkhianati kepercayaan ahli lain.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, kita perlu melihat dengan lebih mendalam mengapa ahli politik tertentu melompat kapal sama sekali, terutamanya jika lompatan tertentu tidak memberi apapun ganjaran kepadanya.

Baca artikel lain: Pilihan raya kali ini hanya untuk pilih Ahli Parlimen?

Jika orang itu melakukannya semata-mata untuk berkhidmat kepada rakyat dengan lebih baik dan memenuhi cita-cita politik yang dicadangkan oleh orang itu sejak awal, maka dia tidak sepatutnya diberi label pengkhianat.

Nilai individu bukan parti

Kedua, adalah penting juga untuk melihat melangkaui perwakilan parti dan mengukur secara peribadi apa yang dilakukan oleh orang yang melompat itu untuk rakyat dan rekod prestasinya.

Jika orang itu telah berkhidmat kepada rakyat dengan baik dan rekod prestasinya bercakap untuk dirinya sendiri, maka sebagai pengundi, kita harus melihat di luar parti yang diwakilinya dan mengundi individu itu.

Daripada apa yang saya baca dan faham, terdapat ramai ahli politik yang baik di luar sana yang benar-benar terpaksa meninggalkan kapal kerana mereka yang memegang jawatan kepimpinan seolah-olah berjuang hanya untuk kepentingan dan keuntungan peribadi dan bukan untuk kepentingan rakyat.

Ahli politik ini tidak mempunyai pilihan selain menyertai parti lain kerana tidak ramai yang mempunyai kemampuan kewangan untuk bertanding di bawah tiket calon bebas.

Calon tidak seharusnya melancarkan serangan peribadi hanya untuk memenangi hati pengundi, sebaliknya berpegang pada kempen yang bersih dan profesional.

Mereka hanya perlu memberi tumpuan kepada apa yang mereka tawarkan dan bagaimana mereka berharap untuk mencapainya untuk rakyat. Jangan berkempen dengan sentiasa mencari kesalahan pihak lawan, tetapi sebaliknya beritahu kami, pengundi kenapa kami harus memilih anda dan bukan yang lain.

Norhayati Sharuddin
Taman Permai
Seremban

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram