EMPAT disingkirkan manakala dua lagi pelajar Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) di Johor digantung persekolahan selepas terbabit kes buli.
Perkara itu dinyatakan Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA), Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki selepas Jawatankuasa Disiplin Maktab (JDM) MRSM bersidang dan memutuskan mengenai kes berkenaan hari ini.
“Allah sahaja yang tahu perasaan saya apabila enam orang pelajar diambil oleh ibu bapa masing-masing pagi tadi setelah JDM MRSM bersidang dan memutuskan untuk singkir mereka kerana kes buli,” katanya dalam hantaran di Facebook.
Beliau memberitahu, dua daripadanya digantung sehingga pengesahan diperoleh daripada pihak polis yang melakukan siasatan sama ada mereka turut terlibat melakukan sentuhan fizikal dalam kes berkenaan.
Tegasnya, amaran telah berulang kali diberikan iaitu ‘you touch, you go’.
Kelmarin beliau mengarahkan tindakan tegas diambil terhadap enam pelajar Tingkatan Lima di sebuah MRSM di Johor yang disyaki terlibat kes buli.
Beliau melahirkan rasa amat berduka cita, kesal dan kecewa apabila dimaklumkan mengenai kes berkenaan.
Perkara itu jelasnya, hanya diketahui selepas ibu bapa mangsa membuat hantaran di media sosial apabila anak mereka memohon untuk keluar daripada MRSM kerana tidak lagi mampu menanggung penderitaan akibat dibuli.

