Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Majlis Pelancaran Manifesto Perikatan Nasional di Shah Alam, baru-baru ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

PERIKATAN Nasional (PN) berhasrat untuk memuktamadkan segera kajian pindaan perkara 14(1)(b) Perlembagaan Persekutuan sekiranya diberi mandat pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Pindaan itu akan membolehkan kewarganegaraan diberikan kepada anak yang dilahirkan oleh ibu rakyat Malaysia dengan suami warganegara asing di luar negara.

Perkara tersebut terdapat di dalam Tunjang 8 manifesto Tawaran Prihatin, Bersih dan Stabil: Malaysia Gemilang atau PN BEST iaitu ‘Mengoptimumkan potensi wanita’.

Ianya sejajar dengan matlamat PN yang mahu memartabatkan golongan wanita sebagai tiang seri negara.

Baca artikel lain: Golongan belia diperkasa menerusi tawaran PN BEST

Usaha ini juga bagi membolehkan kaum wanita terus menjadi menyumbang utama kepada pembangunan Malaysia.

Turut terdapat dalam manifesto tersebut adalah mengembangkan DanaNita atau Wanita Bangkit Berniaga bagi membantu usahanita baharu dengan menyediakan pinjaman tanpa faedah sehingga RM20,000 seorang

Selain itu, PN juga akan melaksanakan intervensi agresif bagi memastikan sasaran sekurang-kurangnya 30 peratus penyertaan wanita dalam jawatan utama di sektor awam dan swasta dicapai menjelang 2025.

Selain menguatkuasakan serta mempercepatkan pelaksanaan Akta Antigangguan Seksual dan penggubalan Rang Undang-Undang Anti- Stalking.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram