Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil GAMBAR: Abd Razak Aid

PENCAPAIAN Malaysia dalam Indeks Kebebasan Media Dunia 2022, diyakini mampu menjadi antara faktor peningkatan keyakinan pelabur asing untuk melabur di negara ini, kata Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil.

Beliau berkata ini kerana pelaporan media tanpa berselindung merupakan antara kayu ukur pelabur asing sebelum mereka membuat keputusan meletakkan pelaburan lebih RM25 bilion untuk 10 tahun ke depan di negara ini.

“Semestinya laporan daripada Reporters Withour Borders (RSF) yang diterbitkan Rabu lalu menunjukkan Malaysia berada pada kedudukan ke-73 dalam indeks kebebasan media antarabangsa dan ini pencapaian sangat luar biasa dan tertinggi dalam sejarah.

“Ini saya yakin akan memberi satu keyakinan tambahan kepada para pelabur bahawa media di Malaysia akan menjalankan tugas sebagai salah satu tiang seri demokrasi membuat pelaporan yang tidak akan berselindung, terutama dalam aspek tatakelola (kerajaan) akan beri keyakinan lagi kepada pelabur lain,” katanya.

Baca artikel berkaitan: RUU penubuhan Majlis Media Malaysia dijangka dibentang Mac 2024

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Sesi Townhall Bersama Menteri dan Warga Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) di Auditorium RTM, hari ini.

Katanya, pencapaian itu berserta dasar kerajaan yang mampan akan berupaya menarik lebih banyak pelaburan.

Dalam indeks berkenaan, kedudukan Malaysia meningkat kepada 113 dengan 51.55 mata berbanding tahun sebelumnya pada kedudukan 119 (60.53 mata).

Malaysia turut menduduki kedudukan tertinggi di ASEAN, diikuti Thailand di kedudukan ke-115, Indonesia (117), Singapura (139), Kemboja (142), Brunei (144), Filipina (147), Laos (161), Vietnam (174) dan Myanmar (176).

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram