SARAWAK bersedia menjadi tuan rumah sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2024, kata Premier Tan Sri Abang Johari Tun Openg. 

Beliau berkata kerajaan negeri akan turut membantu dengan menyalurkan dana kepada persatuan wartawan di negeri itu bagi penganjuran HAWANA. 

“Kalau (Menteri Komunikasi dan Digital) Fahmi Fadzil bersetuju, kami (Sarawak) boleh jadi tuan rumah bagi HAWANA tahun depan. Penganjuran HAWANA di sini akan memberi peningkatan positif kepada dunia kewartawanan di Sarawak,” katanya ketika berucap di majlis jamuan teh sempena HAWANA 2023 peringkat Sarawak di Kuching hari ini. 

Pada Sabtu lepas, Fahmi berkata kementeriannya mempertimbang penganjuran HAWANA ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak agar semua pengamal media dapat terlibat dengannya.

Mengenai usaha membangunkan industri kewartawanan khususnya di negeri itu, Abang Johari berkata Sarawak akan menganjurkan persidangan kewartawanan peringkat antarabangsa kelak. 

“Persidangan ini akan mengupas cara meningkatkan kualiti pelaporan dan kerjasama yang boleh dilakukan bersama universiti untuk bidang kewartawanan,” katanya.

Menurutnya pengambilan wartawan daripada pelbagai latar belakang khususnya bidang kewangan dan perbankan, ekonomi serta sains dapat melonjakkan kualiti pelaporan sesebuah berita. 

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram