Ismail Sabri Yaakob/ Gambar FB MKN

KUALA LUMPUR – Jam 6 pagi hingga 8 malam, itu waktu operasi premis makanan dan sebahagian besar aktiviti perniagaan yang ditetapkan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam negeri bermula 12.01 tengah malam ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bagi premis makanan, arahan ini meliputi restoran, kedai makan, penjaja tepi jalan serta medan selera dengan hanya penghantaran, pembungkusan dan pandu lalu dibenarkan.

Katanya, selain itu, kiosk, kedai runcit, kedai serbaneka dan kedai keperluan harian, dobi kecuali dobi layan diri dibenarkan dibuka dengan had waktu yang sama.

“Pasar harian dan pasar tani boleh beroperasi dari 7 pagi hingga 2 petang manakala pasar borong dari 12.01 tengah malam hingga 6 pagi dan 11 pagi hingga 4 petang,” katanya dalam sidang media perkembangan PKP hari ini seperti dilapor Bernama.com.

Pasar dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKP dengan pematuhan SOP antaranya merekodkan peribadi pengunjung menerusi aplikasi MySejahtera.. GAMBAR: ABD RAZAK AID

Penguatkuasaan semula PKP itu, yang melibatkan Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya serta Labuan), Melaka, Johor dan Sabah untuk tempoh 14 hari hingga 26 Januari ini, telah diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Enam lagi negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu serta Kelantan dikenakan PKP Bersyarat (PKPB) manakala PKP Pemulihan (PKPP) dilaksanakan di Perlis dan Sarawak untuk tempoh sama.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata stesen minyak dibenar beroperasi dari 6 pagi sehingga 10 malam kecuali yang berada di lebuh raya dibenarkan beroperasi 24 jam.

Katanya hospital dan klinik pula dibenarkan beroperasi 24 jam manakala farmasi hanya dari 6 pagi hingga 8 malam.

Beliau berkata pergerakan di kawasan PKP hanya dibenarkan dalam radius 10 kilometer dengan dua orang dalam sebuah kereta kecuali mereka yang perlu mendapatkan perkhidmatan perubatan di mana maksimum tiga orang sebuah kereta selain dibenarkan keluar dari had radius.

Mengulas mengenai kebenaran membuka pusat asuhan kanak-kanak, Taska, Tadika dan tabika sepanjang PKP, Ismail Sabri berkata keputusan itu diambil selepas mendapat laporan bahawa ibu bapa menghadapi kesukaran kerana pejabat perkhidmatan awam serta swasta masih dibuka.

“Ini akan sukarkan ibu bapa untuk bekerja kalau anak-anak tidak dapat dihantar dan kita sebenarnya kenakan SOP sangat ketat kepada ibu bapa yang hantar (anak) ke situ dan juga sewaktu kanak-kanak berada di tempat-tempat ini, SOP sangat ketat perlu dilaksana pengusaha,” katanya.

Jom join channel Telegram UtusanTV untuk tidak terlepas berita terkini dan artikel menarik