(DARI kiri) Viviantie Sarjuni, Aminuddin Zakaria dan Kamarul A Muhamed menandatangani MoU.

KERJASAMA antara Pusat Latihan Aeroangkasa KKIP (KATC) dengan dua pakar dalam bidang aeroangkasa melalui Pusat Aerospace Mega akan membantu meningkatkan produktiviti dan memperkukuhkan pertumbuhan ekonomi negeri, kata Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Dr Joachim Gunsalam,

Beliau berkata, kerjasama dengan Pusat Inovasi dan Ekonomi Kreatif Sabah (SCENIC) dan Kumpulan Aerodyne itu bakal menyaksikan peningkatan penggunaan teknologi dron di negeri tersebut yang mana salah satu daripada elemen penting Halatuju Sabah Maju Jaya (SMJ) 2021-2025 adalah tumpuan dalam pembangunan modal insan dan kesejahteraan rakyat.

“Kita berharap selepas kerjasama, KK Aerospace akan menjadi pusat latihan yang termasyhur di rantau ini khususnya bahagian teknikal berkenaan dengan kapal terbang ‘unmanned vehicle’ atau dron.

“Ia juga diharap akan menyediakan modal insan yang terbaik dan berkualiti, di mana sijil yang diberi boleh digunapakai di mana-mana industri di peringkat domestik dan antarabangsa.

“Kementerian Pembangunan Perindustrian komited dalam menyokong syarikat-syarikat yang mahu menaikkan taraf rakyat Sabah untuk menjadi barisan pengurusan di masa akan datang,” kata Joachim yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian Sabah pada majlis mendatangani memorandum persefahaman (MoU) antara pihak-pihak terlibat, semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif KATC, Aminuddin Zakaria, berkata dengan fasiliti dan kampus latihan serba lengkap, ia mampu menyediakan juruteknik profesional mahir untuk memenuhi keperluan tenaga kerja pada masa depan.

“KATC juga akan menyediakan ruang kepada Aerodyne untuk meletakkan aset mereka dan melaksanakan penyelenggaraan dron.

“Terdapat juga kemungkinan untuk membina landasan dron di ruang kosong dalam kawasan KATC untuk kegunaan pada masa depan,” katanya.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Aerodyne, Kamarul A Muhamed berkata, sepanjang kerjasama itu, pihaknya akan bersama-sama KATC untuk melatih dan membangunkan modal insan dalam Teknologi Dron serta Teknologi Data dan Transformasi Digital.

“Aerodyne akan membentuk kehadiran sebuah pasaran yang kukuh dan membawa teknologi terasnya ke Sabah.

“Melalui kerjasama ini, Aerodyne berharap untuk menyokong transformasi digital industri tempatan seperti ketepatan pertanian, pemantauan geospatial, pengurusan pelabuhan, pemantauan projek dan banyak lagi,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar SCENIC, Viviantie Sarjuni berkata, kerjasama berkenaan akan merangkumi empat aspek iaitu sokongan industri, modal insan, keupayaan pembangunan dan inisiatif latihan, peluang pasaran baharu wilayah dan komersial serta pusat operasi.

“Dalam tempoh dua tahun ini, SCENIC akan memberi tumpuan kepada kerjasama dengan Aerodyne iaitu penyedia penyelesaian perniagaan berasaskan dron yang terbesar di dunia.

“Kita juga bekerjasama dengan KATC dalam menyediakan keperluan industri dan kepakaran, selain sama-sama bekerja dalam mereka bentuk, pembangunan dan penyampaian kenderaan aerial tanpa pemandu (UAV).

“SCENIC bersama dengan KATC akan meneroka dan menyokong Aerodyne dalam meluaskan pasaran wilayah, memanfaatkan sepenuhnya Pusat Kecemerlangan dan mengejar kerjasama berpotensi yang lain, peluang, komitmen serta acara dan penyelarasan di Sabah.

Pada majlis itu, Joachim dan Timbalan Setiausaha Tetap Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Zainudin Aman menyaksikan majlis menandatangani MoU itu di antara Aminuddin (KATC), Kamarul (Aerodyne) dan Viviantie (SCENIC). – UtusanTV