SURUHANJAYA Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) hari ini menandatangani dan penukaran dokumen kerjasama dengan beberapa institusi tempatan dan global iaitu Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Lembaga Teknologi Malaysia (MBOT) dan Agensi Nuklear Malaysia, dalam usaha merealisasikan pembangunan bakat digital dan pemerkasaan ekonomi digital menerusi kerjasama strategik.

Majlis memeterai dokumen kerjasama berkenaan yang disaksikan oleh Ketua Pegawai Operasi MCMC, Datuk Mohd Ali Hanafiah Mohd Yunus mencerminkan komitmen MCMC dalam meningkatkan pembangunan bakat dan keupayaan bagi memenuhi kapasiti industri komunikasi dan multimedia negara.

Di bawah kerjasama dengan UniKL, kerjasama tersebut bakal dijalinkan menerusi program pembangunan pentauliahan (micro credential) yang akan memberi peluang kepada golongan dewasa khususnya pekerja untuk menambah nilai kemahiran agar kekal relevan dalam kerjaya masing-masing.

Sementara itu, jalinan kerjasama dengan pihak MBOT dan Agensi Nuklear Malaysia pula memberi fokus dalam membangunkan program pensijilan berkaitan bidang teknologi, terutamanya dalam telekomunikasi dan penyiaran, keselamatan siber, pengkomputeran dan Medan Elektromagnet Frekuensi Radio (RF-EMF).

Dalam usaha memastikan lebih ramai rakyat Malaysia mendapat akses kepada latihan kemahiran digital, MCMC turut memeterai kerjasama dengan Google untuk menyediakan biasiswa kepada mereka yang kurang berkemampuan untuk menjalani kursus dan mendapat Sijil Kerjaya Google di Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi).

BERITA BERKAITAN Waspada pengambilalihan akses akaun aplikasi pemesejan bagi tujuan penipuan – MCMC

Kursus yang disediakan termasuklah Sokongan IT, Automasi IT, Analisis Data, Reka Bentuk UX, Pengurusan Projek atau Pemasaran Digital dan Edagang. Selepas selesainya menghadiri kursus-kursus tersebut, mereka akan mendapat Sijil Kerjaya Google di Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi).

Dengan adanya Sijil Kerjaya Google, ianya juga memberi peluang kepada golongan berkenaan untuk memohon pekerjaan menerusi Konsortium Majikan oleh Google.

Pada majlis yang sama, Dato’ Mohd Ali Hanafiah turut mengumumkan penganugerahan DSRG kepada sembilan penerima bagi kitar pertama tahun 2022.

Kesemua sembilan penerima anugerah terbabit dipilih daripada 183 pemohon geran yang telah melalui proses pemilihan yang ketat. Hasil dapatan daripada kajian yang dijalankan oleh penerima anugerah DSRG mampu memberi input berharga kepada MCMC dalam melaksanakan tanggungjawabnya dengan lebih jitu.

Sejak tahun 2008 lagi, MCMC telah menganugerahkan geran penyelidikan melibatkan dana sejumlah RM3.8 juta dan setakat ini, inisiatif berkenaan telah menghasilkan sebanyak 56 projek penyelidikan.

Keprihatinan MCMC dalam perkara ini turut terserlah apabila pihak Suruhanjaya telah memberi komitmen untuk terus memperuntukkan sekurang-kurangnya RM200,000 setahun bagi geran penyelidikan.

Bersempena dengan majlis penganugerahan Geran DSRG itu juga, satu simposium bertemakan: Ke Arah Malaysia Yang Lebih Inklusif:

Pandangan Penyelidikan Mengenai Implikasi Komunikasi Digital Terhadap Masyarakat turut dianjurkan dan menjadi platform bagi pihak akademia dan pihak berkepentingan lain untuk berbincang mengenai topik-topik penyelidikan yang boleh dimanfaatkan oleh semua termasuk pihak universiti, agensi-agensi Kerajaan dan para pelajar.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram