KANTIN sekolah boleh beroperasi seperti biasa sepanjang bulan Ramadan dengan tiada keperluan menutup operasi premis tersebut.

KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) memberi jaminan tidak akan timbul isu kenaikan harga makanan di kantin sekolah seperti yang dibimbangi sesetengah pihak.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek menjelaskan, harga makanan di kantin sekolah adalah berdasarkan garis panduan dan perjanjian antara pengusaha dan pihak sekolah.

Beliau juga menjelaskan, pihaknya akan memberi perhatian terhadap cadangan penyeragaman harga makanan dan minuman di kantin sekolah mengikut lokaliti.

“Sebenarnya isu makan di kantin ini tidak timbul kerana ia berdasarkan perjanjian dan garis panduan antara pihak kantin dan sekolah.

“Sekiranya terdapat isu-isu tersebut mereka boleh merujuk terma-terma itu dari masa ke semasa dan kita mengambil perhatian kepada isu kos tetapi ia kena berbalik kepada garis panduan dan berbincang dengan pihak sekolah.

“Ada ruang untuk perbincangan itu. Walaupun terma-terma itu sudah ada antara pihak kantin dengan pihak sekolah… ruang perbincangan tetap ada,” katanya memetik laporan Asto Awani.

BERITA BERKAITAN Segera atasi kenaikan harga makanan kantin sekolah, kata Wan Saiful

Sementara itu, dalam perkembangan lain Fadhlina juga memberi jaminan peruntukan perbelanjaan pada tahun ini, termasuk penyelenggaraan untuk sekolah tidak akan dikurangkan.

Beliau memaklumkan, walaupun peruntukan untuk KPM menerusi Belanjawan 2023 belum diluluskan di peringkat jawatankuasa, keperluan sekolah terutama dalam kategori daif tetap menjadi keutamaan.

“Peruntukan perbelanjaan tidak akan dikurangkan, tetapi dari semasa ke semasa, kita punya formula adalah (melihat) kepada keperluan sekolah, melihat kepada keutamaan kita seperti sekolah daif.

“Kemudian kita bagi (pengagihan) peruntukan itu seperti biasa… tiada pengurangan sebab kita nak pastikan sekolah itu selamat, sekolah itu selesa,” katanya lagi.

Fadhlina memaklumkan perkara berkenaan, selepas menyempurnakan Pelancaran Takwim Kejohanan Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) 2023 pada Rabu.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram