Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap ketika hadir ke Majlis Perasmian Seminar Fikrah Siddiq Fadzil “Citra Budaya dan Peradaban Bangsa Malaysia” di Wisma Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur,, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

PERDANA Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor yang mendakwa Pulau Pinang masih hak Kedah.

Anwar berkata sebagai seorang Menteri Besar, Muhammad Sanusi seharusnya terikat dengan aspek perundangan dan faham mengenai Perlembagaan.

“Kadang-kadang bila seorang pemimpin berucap dia kena faham Perlembagaan, dia kena faham perjanjian.

“Walaupun ada perjanjian 300 tahun dulu, 1,000 tahun dulu, dia ada perjanjian terakhir penubuhan Persekutuan Tanah Melayu dan itu jelas.

“Nak ucap dari segi sandiwara politik itu soal lain tetapi sebagai seorang Menteri Besar, saya fikir wajar terikat dengan perundangan,” katanya kepada media selepas merasmikan Seminar Fikrah Siddiq Fadzil di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim beramah mesra dengan tokoh sasterawan negara, Datuk Seri A. Samad Said ketika hadir ke Majlis Perasmian Seminar Fikrah Siddiq Fadzil “Citra Budaya dan Peradaban Bangsa Malaysia” di Wisma Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur,, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

Anwar berkata setiap pemimpin perlu menghormati perjanjian Perlembagaan yang telah diperkenan oleh semua Raja-Raja Melayu termasuk Sultan Kedah dalam isu tersebut.

Semalam, Muhammad Sanusi dilaporkan berkata Kedah dan Pulau Pinang tidak ada sempadan kerana Pulau Pinang masih hak Kedah dan beliau mendakwa Kedah hanya mempunyai sempadan dengan Perak dan Perlis.

Baca artikel lain: Bersatu dapat kebenaran cabar pembekuan akaun, larangan perjalanan Muhyiddin

Dalam perkembangan lain, Anwar berkata mengenai dakwaan kononnya terdapat tawaran kepada PAS untuk menyertai Kerajaan Perpaduan, ia tidak pernah dibincangkan dalam pucuk pimpinan.

“Saya tidak dimaklumkan sama sekali. Saya tidak tahu siapa, ketua ranting ke yang sampaikan, saya tidak tahu, yang penting bukan daripada saya, bukan dari pimpinan,” kata Anwar.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memalu gong ketika hadir ke Majlis Perasmian Seminar Fikrah Siddiq Fadzil “Citra Budaya dan Peradaban Bangsa Malaysia” di Wisma Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur,, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

Ditanya sama ada dakwaan itu dikeluarkan oleh ahli PAS sendiri, Perdana Menteri berkata: “Itu tanya dia lah. Tidak sampai dan tidak pernah dibincang oleh pimpinan yang saya tanya dalam PH (Pakatan Harapan) atau dalam BN (Barisan Nasional)”.

Sabtu lepas media melaporkan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata pihaknya terbuka dengan mana-mana tawaran oleh sesiapa pun tetapi tawaran berkenaan mesti tidak lari daripada prinsip, matlamat dan hala tuju PAS.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram