Armada, Ikhlas dan Askbee bantu 2,000 pelajar belajar dalam talian

0
62
armada ikhlas

BIRO Pendidikan Nasional Armada Bersatu mengumumkan kerjasama dengan Ikhlas dan Askbee untuk membantu 2,000 pelajar di seluruh negara dengan kemudahan pembelajaran dalam talian.

Ketua Armada Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata program itu melibatkan pemberian kad SIM Tunetalk dengan 10GB data oleh Ikhlas dan akses ke 20 sesi tutorial dalam talian di aplikasi Askbee.

Beliau berkata, kerjasama dengan Ikhlas dan Askbee dalam program membolehkan mereka membantu 2,000 pelajar di seluruh negara dengan akses internet dan bantuan bimbingan dalam talian.

Ikhlas merupakan perniagaan baru di bawah Airasia.com yang bertujuan memberikan akses tanpa had kepada ilmu dan pendidikan penduduk Islam seluruh dunia, manakala Askbee merupakan syarikat yang menyediakan pendekatan inovatif untuk belajar dengan memberikan akses tuisyen secara dalam talian.

Wan Ahmad Fayhsal dalam satu kenyataan berkata, wabak COVID-19 telah mengganggu kaedah penyampaian tradisional dalam sistem pendidikan dan memberi kesan kepada ramai pelajar, terutama mereka yang tidak mempunyai akses tetap ke kemudahan telekomunikasi.

Katanya, dengan usaha dan kerjasama berterusan dari kerajaan, institusi swasta dan sekolah, pelajar akan menerima pembelajaran dalam talian yang lebih lancar tanpa mengira latar belakang sosio-ekonomi mereka.

“Pandemik ini bukan sahaja menjejaskan perniagaan dan mata pencarian, tetapi juga sistem pendidikan negara. Ramai pelajar terutamanya yang menduduki peperiksaan SPM masih tidak dapat mengakses pembelajaran dalam talian, jadi kami ingin membantu mereka,” kata Pengarah Ikhlas, Ikhlas Kamarudin.

Pengasas Askbee, Jason Khong berkata Askbee dikonseptualisasikan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama sebagai tindak balas terhadap cabaran belajar dari rumah yang dihadapi oleh pelajar dan ibu bapa.

“Kami memutuskan untuk membuka platform ini pada saat kritikal ini untuk membolehkan tutor sukarelawan membantu urusan semakan peperiksaan, ” katanya.

Askbee menyediakan pendekatan inovatif untuk belajar dengan memberikan akses tuisyen kepada tutor secara dalam talian, untuk pelajar sekolah rendah dan menengah.

Mereka membantu pelajar belajar dengan lebih baik dengan memberikan mereka akses langsung dan permintaan kepada tutor peribadi di dalam talian.

Aplikasi ini menawarkan akses mudah yang tersedia untuk dimuat turun di Google Play, App Store atau melalui web.

“Saya terkejut apabila diumumkan menerima kad SIM 10GB, tetapi ia pasti dapat membantu saya dalam pelajaran,” kata Muhammad Alfateh Khalid, pelajar Sekolah Menengah Taman Maluri.

Alief Haiqal bin Mohd Nordin Mohd Nordin, juga dari sekolah sama menyatakan kegembiraannya: “Saya diberitahu bahawa saya boleh mengajukan soalan kepada tutor dan tak sabar nak mencuba”. – UtusanTV