ANTARA sarung tangan terpakai yang dirampas dalam satu operasi di sebuah kilang di Kajang, hari ini. - Gambar SAIFOL BAHRI

KEGIATAN sebuah pusat memproses semula sarung tangan perubatan terpakai di Kajang terbongkar hari ini apabila kilang itu diserbu oleh pasukan penguat kuasa beberapa agensi kerajaan.

Dalam operasi itu, penguat kuasa Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) telah bekerjasama dengan pasukan Kementerian Kesihatan (KKM), Jabatan Alam Sekitar dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP)

MPKj menyatakan kilang tersebut dipercayai memproses semula sarung tangan perubatan terpakai dengan membersihkannya dan kemudian diedarkan atau dijual semula untuk kegunaan orang awam dan hospital.

OPERASI kilang proses semula sarung tangan terpakai di Kajang. – Video ihsan Majlis Perbandaran Kajang

Dalam satu kenyataan, MPKj telah mengambil tindakan menyita premis terbabit atas kesalahan UUK-3 berkaitan dengan Undang-undang Kecil Pelesenan, Tred Perniagaan Dan Perindustrian.

BERITA BERKAITAN: KPDNHEP, MKN bincang benarkan semua perniagaan beroperasi

Dalam serbuan yang dilakukan petang ini itu, pihak KKM telah mengambil tindakan di bawah Akta 737 (Akta Peranti Perubatan) yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM200,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun.

Menurut MPKj, premis tersebut juga dijalankan tanpa lesen perniagaan dari pihak majlis tersebut. – UtusanTV

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram.