Sebahagian daripada 40 ketulan mampat dadah jenis heroin base seberat lebih 15 kilogram yang berjaya dirampas polis ketika sidang akhbar Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat di IPK Kedah, hari ini.

POLIS Kedah merampas sebanyak 40 ketulan mampat dadah jenis heroin base seberat lebih 15 kilogram, pada Jumaat lalu yang dipercayai dibawa masuk dari negara jiran untuk dipasarkan ke selatan tanah air.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, rampasan tersebut dilakukan setelah pihaknya menahan sebuah kereta jenis Toyota Corolla dipandu seorang lelaki berusia 42 tahun di Jalan Kampung Changhai, Changlun kira-kira pukul 11 pagi.

Katanya, selain 40 ketulan mampat heroin base tersebut, pihaknya turut menemukan sebanyak 114 pil kuda berwarna merah dan hijau seberat 12 gram pada bonet kereta itu.

“Kesemua dadah itu dianggarkan bernilai RM1.4 juta. Susulan penahanan itu, pihak kami terus melakukan serbuan di sebuah rumah di Kampung Padang, Mukim Temin kira-kira tiga jam kemudian, dan menahan seorang pemandu lori berusia 37 tahun kerana disyaki terlibat dalam sindiket pengedaran dadah sama.

“Jika terlepas ke pasaran, dadah jenis heroin base itu yang sudah diproses dianggarkan boleh menjadi bekalan untuk kira-kira 900,000 penagih,” katanya dalam sidang akhbar di IPK Kedah, hari ini.

Tambahnya, pihaknya dalam masa sama turut menyita sebuah kenderaan empat roda jenis Mitusbishi Storm, wang tunai berjumlah RM5,030 serta seutas rantai dan gelang.

“Siasatan dijalankan bagi mengenal pasti rangkaian sindiket ini. Selain itu, kita juga berusaha mengenal pasti laluan digunakan bagi membawa masuk dadah ini,” katanya.

Tambahnya, kedua-dua suspek direman selama tujuh hari bermula 11 September lalu hingga 17 September depan bagi membantu siasatan.

“Ujian urin dijalankan mendapati kedua-dua suspek positif dadah jenis methamphetamine namun kedua-duanya didapati tidak memiliki rekod jenayah.

“Setakat ini kami masih menyiasat sama ada dadah itu dibawa masuk melalui laluan haram atau laluan sah ke negara ini. Siasatan juga tertumpu kepada usaha untuk mengenal pasti rangkaian sindiket tersebut,” katanya.

Selain dadah tersebut, Kamarul Zaman memaklumkan pihaknya turut menyita sebuah kenderaan empat roda jenis Mitusbishi Storm, wang tunai berjumlah RM5,030 serta seutas rantai dan gelang.

“Kedua-dua suspek didapati tidak memiliki rekod jenayah lampau namun ujian urin dijalankan mendapati mereka positif dadah jenis methamphetamine.

“Kes kini disiasat lanjut mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.