ABDUL Majid Mohd. Ali menyaksikan serahan kenderaan rasmi kerajaan negeri kepada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka. GAMBAR: Facebook Polis Melaka

DISEBABKAN keengganannya memulangkan kenderaan rasmi kerajaan, polis merampas sebuah kenderaan rasmi daripada bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee, semalam.

Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd. Ali berkata, kenderaan jenis Toyota Camry itu dirampas sepasukan pegawai dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Melaka pada pukul 11.20 pagi, semalam.

Kata beliau, kereta berkenaan dirampas di lot tempat letak kereta sebuah kondominium di Jalan Tun Perak, Melaka menerusi waran geledah dikeluarkan Majistret Mahkamah Ayer Keroh.

Menurut Abdul Majid, ia susulan satu laporan polis daripada seorang kakitangan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka mengenai kejadian sebuah kenderaan rasmi yang tidak dipulangkan Norhizam.

“Siasatan awal mendapati satu surat arahan untuk memulangkan kenderaan tersebut telah dikeluarkan oleh Ketua Penolong Setiausaha Kanan, Kerajaan Negeri Melaka pada 5 Oktober lalu dan diserahkan kepada pegawai khas Norhizam.

“Susulan daripada laporan polis ini, pihak JSJK telah membuka satu kertas siasatan di bawah Seksyen 403 Kanun Keseksaan di atas kesalahan menyalahgunakan harta secara tidak jujur.

“Polis juga merampas satu kunci kereta, kad touch and go dan satu kad minyak Petronas daripada seorang lelaki yang merupakan pemandu rasmi kepada Norhizam,” katanya.

Baca artikel berkaitan: Dulu ‘barua’, sekarang bermaruah, kami berempat fighter – Norhizam

Media sebelum ini melaporkan Norhizam mempersoalkan mengapa hanya beliau dan dua lagi iaitu ADUN Sungai Udang, Datuk Seri Idris Haron dan bekas ADUN Teluk Mas, Datuk Noor Effandi Ahmad diarahkan memulangkan kenderaan rasmi sedangkan Exco kerajaan negeri lain masih menggunakan kereta masing-masing.

Bagaimanapun, Norhizam dilaporkan berjanji memulangkan kereta rasmi itu kepada pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri secepat mungkin.

Mengulas lanjut, Abdul Majid berkata, lima saksi iaitu kakitangan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka telah dirakam percakapan untuk membantu siasatan dalam kes tersebut.

Beliau berkata, lebih ramai saksi akan dipanggil untuk membantu siasatan termasuk Norhizam.

“Siasatan lanjut akan dijalankan untuk mengetahui bagaimana kereta itu boleh diletakkan di tempat letak kereta kondominimum tersebut serta kaitannya dengan pemilik lot tempat letak kereta itu.

“Seksyen 403 Kanun Keseksaan menyatakan barang siapa dengan curangnya menyalahgunakan atau menjadikan bagi kegunaannya sendiri atau menyebabkan mana-mana orang melupuskan apa-apa harta boleh dihukum penjara tidak kurang enam bulan dan tidak lebih lima tahun dengan sebat serta boleh dikenakan denda,” jelas beliau.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram