Nicky Liow mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan pengubahan wang haram, pencegahan pembiayaan keganasan dan hasil daripada aktiviti haram selepas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam, semalam. GAMBAR: Abd Razak Aid

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) tidak pernah melakukan sebarang rundingan dengan mana-mana pihak, berhubung siasatan kes melibatkan ahli perniagaan Nicky Liow Soon Hee.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Kamarudin Md Din berkata segala siasatan dan tindakan dijalankan adalah telus, mengikut lunas undang-undang serta tidak melindungi kepentingan mana-mana pihak, selain arahan pertuduhan juga dilaksana seperti diarahkan Pejabat Peguam Negara.

Beliau berkata siasatan ke atas Nicky, 34, bermula pada 15 Mac tahun lepas, berkaitan pembabitannya dalam kes jenayah terancang, serta Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

“Hasil siasatan yang dijalankan, sebanyak 68 serbuan dilakukan di sekitar Selangor bagi menahan Nicky dan ahli kumpulannya pada 20 Mac tahun lepas, namun ahli perniagaan itu berjaya melarikan diri.

“Pada 9 April 2021, seramai 15 ahli kumpulan Nicky didakwa mengikut Seksyen 130 V Kanun Keseksaan di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya dan pada tarikh sama, Nicky turut didakwa di bawah kesalahan sama secara ‘in-absentia’,” katanya dalam kenyataan.

Mengulas lanjut, Kamarudin berkata pada 30 Sept 2021, Mahkamah Tinggi Shah Alam melepaskan tanpa membebaskan (DNAA) Nicky Liow bagi kes jenayah terancang/SOSMA ekoran permohonan dari Pejabat Peguam Negara bagi menunggu siasatan melibatkan kesalahan pengubahan wang haram (AMLA) dilengkapkan.

BERITA BERKAITAN Nicky Liow berdepan 26 pertuduhan pengubahan wang haram RM36 juta

“Seterusnya pada 23 Feb lepas, peguam Nicky Liow memfailkan rayuan dan berjaya mendapat perintah dibebaskan dan dilepaskan (DNA).

“Pada 8 Mac lepas, Jabatan Peguam Negara memfailkan rayuan ke Mahkamah Rayuan, di atas keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang membebaskan dan melepaskan Nicky Liow,” katanya.

Kamarudin berkata berdasarkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam, Nicky Liow melalui peguamnya menghantar sepucuk surat kepada pihak polis, dan menyatakan kesediaannya untuk menyerah diri.

“Pada 23 Mac lepas, 26 pertuduhan difailkan di bawah Seksyen 4(1)(a) Akta Pengubahan Wang Haram Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001, ke atas Nicky Liow bagi kesalahan pengubahan wang haram dan waran tangkap diperoleh bagi memastikan beliau tidak terlepas dari sebarang pertuduhan,” katanya.

Semalam, Nicky Liow tampil menyerah diri di pejabat JSJK Bukit Aman dan seterusnya ditahan.

Nicky didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini, atas 26 pertuduhan terbabit dalam pengubahan wang haram bernilai lebih RM36 juta sejak 2016 hingga tahun lepas.

Beliau yang juga Pengarah Syarikat Dream Vision Media Sdn Bhd, Winner Dynasty Travel & Leisure Sdn Bhd dan Nicky Fashion House Enterprise, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya dalam bahasa Mandarin di hadapan Hakim Helina Sulaiman.

— BERNAMA