Selain membunuh 24 warga Gaza termasuk kanak-kanak, seramai 215 lagi cedera dalam perang antara Israel dan Jihad Islam Palestin (PIJ) yang memasuki hari kedua./Gambar Ash Shifaa Hospital.

SEKURANG-kurangnya 24 rakyat Palestin terbunuh manakala 215 lagi cedera dalam perang antara Israel dan Jihad Islam Palestin (PIJ) yang memasuki hari kedua.

Mangsa yang terkorban termasuk enam kanak-kanak dan dua wanita, menurut Kementerian Kesihatan Gaza dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Tentera udara Israel mensasarkan sebuah kediaman di bandar Rafah di selatan Semenanjung Gaza pada malam Sabtu, hingga mengorbankan dua rakyat Palestin dan mencederakan lebih 30 yang lain, anggota keselamatan Palestin memberitahu Xinhua.

Jurucakap tentera Israel Avichai Adraee berkata dalam satu kenyataan bahawa serbuan itu mensasarkan komander briged selatan PIJ Khaled Mansour.

Gaza Post melaporkan sekumpulan kanak-kanak trauma selepas serangan Israel di Gaza malam tadi./Gambar Fb Gaza Post

PIJ mengumumkan seorang anggotanya Ziad Al Mudallal terbunuh dalam serangan itu tetapi tiada kenyataan dikeluarkan mengenai Mansour.

Sementara itu, sekurang-kurangnya lima orang, termasuk empat kanak-kanak, terbunuh manakala 15 lagi cedera akibat serangan di kem pelarian Jabaliya di utara Gaza pada malam Sabtu, menurut sumber Palestin.

Israel menafikan pihaknya bertanggungjawab terhadap serangan itu, dan mendakwa roket milik PIJ menyebabkan “pembunuhan tragis kanak-kanak” di Jabaliya.

Sementara itu, Kesatuan Eropah (EU) pada Sabtu menggesa semua pihak agar mengelakkan sebarang tindakan yang boleh meningkatkan ketegangan dan kematian di Semenanjung Gaza.

“Kesatuan Eropah menyeru agar semua pihak menghentikan sebarang provokasi demi mengelakkan angka korban daripada meningkat, di Gaza dan kawasan sekitarnya,” lapor Agensi Anadolu memetik jurucakap utama perkhidmatan diplomatik blok itu, Peter Stano, dalam satu kenyataan.

Blok itu “mengikuti perkembangan situasi semasa dengan penuh kebimbangan” susulan ketegangan berterusan hingga “mengakibatkan kematian orang awam termasuk seorang kanak-kanak perempuan Palestin berusia lima tahun”, menurut kenyataan itu.

Stano mengakui hak Israel untuk melindungi penduduknya tetapi memberi amaran bahawa “konflik yang lebih serius” sehingga mengakibatkan lebih banyak nyawa terkorban dan penderitaan di kedua-dua pihak harus dielakkan, menurut Agensi Anadolu.

Beliau juga mengulangi gesaan EU untuk sesi dialog “bagi memulihkan halatuju politik dan memastikan situasi yang mampan” di rantau itu.

Sekurang-kurangnya 24 rakyat Palestin terbunuh manakala 215 lagi cedera dalam serangan udara Israel di Semenanjung Gaza sejak Jumaat.

Serangan itu berlaku di tengah-tengah ketegangan yang meningkat di seluruh wilayah Palestin sejak Isnin, apabila tentera Israel menahan seorang pemimpin kanan Jihad Islam, Bassam al-Saadi, dalam serbuan di bandar Jenin.

— BERNAMA