Menara Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang terletak di jalan Yap Kwan Seng, Kuala Lumpur. GAMBAR: Abd Razak Aid

PEMINJAM Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dinasihatkan tampil bersemuka bagi membuat penjadualan semula hutang sekiranya mengalami masalah kewangan.

Pengerusinya, Apli Yusoff berkata PTPTN memahami kesusahan yang dihadapi peminjam terutama sepanjang tempoh pandemik COVID-19 yang berlarutan selama lebih dua tahun.

Justeru pihaknya sentiasa terbuka dan sedia berbincang untuk mencari jalan penyelesaian terbaik bagi mengelak peminjam menanggung kadar bayaran balik yang boleh membebankan mereka.

“Kita faham dalam tempoh pandemik ramai peminjam yang dibuang kerja dan terpaksa menggunakan wang simpanan kecemasan untuk meneruskan kehidupan.

“Jangan takut dengan PTPTN. Kami bukan pengutip hutang sebaliknya kami terbuka dan fleksibel untuk mencari penyelesaian bagi mengurangkan bebanan kewangan mereka,” katanya pada Program Ramah Mesra PTPTN Bersama Media Terengganu di Kuala Terengganu malam tadi.

Baca artikel berkaitan: Lulus kelas pertama: Kerajaan beri semula pengecualian bayaran PTPTN – PM

Apli berkata antara kaedah penyelesaian yang boleh dicadangkan kepada peminjam ialah mengurangkan jumlah bayaran bulanan dan memanjangkan tempoh bayaran semula hutang.

Beliau berkata setakat Julai tahun ini lebih dua juta atau 81.7 peratus peminjam telah membuat bayaran pinjaman balik PTPTN mengikut jadual yang ditetapkan dan dipersetujui bersama.

Dalam pada itu, Apli turut menggalakkan ibu bapa supaya membuat simpanan dalam tabungan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) yang mempunyai pelbagai manfaat jangka panjang untuk pelajaran anak-anak.

Beliau berkata dengan melakukan tabungan awal, kebergantungan kepada pinjaman dapat dikurangkan sekali gus mengelak pelajar terbeban dengan hutang selepas tamat belajar.

“Ramai tidak tahu bahawa pendeposit yang membuat simpanan dalam SSPN boleh mendapat pelepasan cukai taksiran ke atas simpanan hingga RM8,000 dan perlindungan takaful percuma.

“Selain itu, pendeposit SSPN yang berpendapatan isi rumah tidak melebihi RM4,000 juga layak untuk pemberian geran sepadan hingga RM10,000 bagi penerima manfaat (anak) yang berjaya melanjutkan pengajian ke menara gading,” katanya.

Menurut Apli, jumlah deposit terkini di SSPN ialah sebanyak RM12.65 bilion melibatkan 5.49 juta akaun seluruh negara.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram