POLIS mengesan klip video rakaman tular memaparkan aksi anggota polis melakukan pemeriksaan terhadap sebuah motosikal roda tiga yang dinaiki warga Myanmar.

Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, kejadian terbabit berlaku pada 10.09 pagi, 4 Mac 2020.

Beliau berkata, anggota bertugas dari Balai Polis Batu 9 telah melakukan rondaan di Taman Suria Jaya dan terserempak motosikal roda tiga dinaiki seorang lelaki warga Myanmar yang membawa besi buruk.

“Anggota itu kemudian menahan dan membuat pemeriksaan rutin sebelum dilepaskan dan tiada sebarang tindakan diambil,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Baca artikel berkaitan : Pegawai polis, isteri didakwa eksploitasi amah sehingga parah

Mohd Zaid berkata, siasatan dan tindakan tatatertib juga telah diambil oleh Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor pada 3 Jun 2020.

Sehubungan itu, orang ramai dialu-alukan untuk menyalurkan maklumat berkaitan aktiviti menyalahi undang-undang dengan menghubungi pihak polis.

“Orang ramai diingatkan supaya tidak menyalahgunakan media sosial dengan mengulang siar video atau gambar kejadian yang boleh mendatangkan kegusaran masyarakat,” katanya.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram