Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob GAMBAR: Abd Razak Aid

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mengadakan lawatan kerja ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) dari 26 hingga 29 September.

Sempena lawatan itu beliau dijadual bertemu Presiden UAE, Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, di Istana Presiden di Abu Dhabi.

Pertemuan itu adalah yang pertama antara kedua-dua pemimpin sejak Sheikh Mohamed dilantik sebagai Presiden UAE pada 14 Mei lalu.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan memaklumkan agenda perbincangan utama antara kedua-dua pemimpin termasuk meneroka bidang kerjasama berpotensi bagi mengukuhkan lagi kerjasama yang telah lama terjalin dalam pelbagai bidang antara Malaysia dan UAE.

Antara bidang tumpuan baharu ialah ekonomi digital, keselamatan makanan, pendigitalan pendidikan, tenaga boleh baharu serta penyertaan Malaysia dalam Program Legasi 5-Tahun.

Baca artikel berkaitan: Ismail Sabri suri teladan julang bahasa kebangsaan

Kedua-dua pemimpin juga akan bertukar-tukar pandangan mengenai pelbagai isu serantau dan antarabangsa yang berkepentingan bersama dan Ummah.

Ismail Sabri juga akan melawat Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) dengan fokus utama ialah prospek kerjasama antara ADNOC dan PETRONAS dalam bidang minyak dan gas serta tenaga boleh baharu, menurut kenyataan itu.

Pada 2021, UAE merupakan rakan dagangan terbesar Malaysia, destinasi eksport kedua terbesar dan sumber import kedua terbesar dalam kalangan negara Asia Barat. Untuk tahun 2021, jumlah dagangan Malaysia dengan UAE meningkat 7.9 peratus kepada RM22.29 bilion (US$5.38 bilion) daripada RM20.65 bilion (US$4.93 bilion) pada 2020.

Perdana Menteri akan diiringi Timbalan Menteri Luar dan pegawai kanan kerajaan.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram