KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) sedang mempertimbangkan keputusan untuk melupuskan hutang 20,000 peserta Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA) berjumlah RM230 juta.

Menterinya Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata proses itu ketika ini berada pada peringkat akhir dan akan diumumkan secara rasmi dalam masa terdekat.

“Isu tunggakan hutang ini telah lama dibangkitkan oleh peneroka FELCRA lebih 30 tahun lalu, yang melibatkan beberapa generasi sedia ada termasuk mereka yang telah meninggal dunia.

“Oleh itu, kerajaan sedang pertimbangkan keputusan ini dan akan mengumumkannya dalam masa terdekat,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Jelajah Mini Karnival Keluarga Malaysia FELCRA di Kampung Batu Karang, Pasir Mas hari ini.

Mengulas lanjut, Mahdzir berkata antara hutang yang dibuat oleh peneroka FELCRA adalah seperti kos pembangunan termasuk proses pembersihan tanah, pagar serta penanaman pokok, sebelum hutang berkenaan dibayar sebaik mendapat hasil.

“Sekiranya hutang berkenaan tidak dilupuskan, generasi akan datang juga akan mengalami masalah yang sama.

“KPLB mencari jalan terbaik dan mengharapkan ada jalan penyelesaian selepas Pengerusi FELCRA, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub membentangkan perkara tersebut kepadanya nanti,” katanya.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram