BEBERAPA negeri diramal hujan bermula awal pagi Sabtu, iaitu hari pengundian Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), dengan ribut petir dijangka berlaku seluruh negara pada sebelah petang. GAMBAR: Abd Razak Aid

BEBERAPA negeri diramal hujan bermula awal pagi Sabtu, iaitu hari pengundian Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), dengan ribut petir dijangka berlaku seluruh negara pada sebelah petang.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Lim Ze Hui berkata antara negeri yang akan mengalami hujan pada awal pagi termasuk Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka sehingga ke barat Johor.

Sementara Kelantan dan Terengganu dijangka mengalami hujan berterusan sepanjang hari, namun katanya, MetMalaysia tidak menjangkakan berlaku taburan hujan luar biasa bagi kedua-dua negeri berkenaan.

Baca artikel berkaitan: Apa jadi kepada bendera, poster, sepanduk kempen selepas PRU-15?

“Bagi negeri-negeri di sebelah utara, cuaca dijangka baik di sebelah pagi.

“Dalam pada itu, kejadian ribut petir yang diramal berlaku di hampir semua negeri di sebelah petang ini, ia hanya ribut petir yang biasa dan tiada apa-apa yang perlu dibimbangkan,” katanya kepada Bernama.

Orang awam dinasihatkan agar sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan semua media sosial serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi mendapatkan maklumat terkini dan sahih.

— BERNAMA

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram