Pengerusi MAIS, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

MANA-mana pernikahan pasangan tempatan di luar negara sekiranya tak berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak akan diiktiraf oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Pengerusi MAIS, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, meskipun pernikahan sah di sisi Islam namun pasangan yang gagal mendaftar tetap tidak diiktiraf.

Ini kerana, katanya, perkara tersebut akan menimbulkan pelbagai masalah lain pada masa hadapan.

Selain itu, katanya lagi, Selangor juga tidak mengiktiraf apa-apa jenis pakej pernikahan di luar negara termasuk di Thailand dan Indonesia.

“Contohnya seperti urusan anak hendak berkahwin, susah jika perkahwinan ibu bapa tidak didaftarkan dan diiktiraf di Selangor…begitu juga berkaitan pembahagian harta pusaka.

“Ruang untuk bernikah di Malaysia terbuka luas, tiada masalah malah kita juga mengadakan kursus perkahwinan yang tidak dilakukan oleh mana-mana negara, paling kurang pun mereka bertanya soalan rukun nikah atau tiada apa-apa,” katanya seperti dilapor FMT, hari ini.

Baca artikel lain: Harga pakej umrah mungkin meningkat – MATTA

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan majlis pelepasan Program Sumbangan Pasca Banjir MAIS serta anak syarikat ke Terengganu dan Kelantan.

Sementara itu, Abdul Aziz berkata, MAIS menyumbangkan bantuan kewangan dan bahan makanan asas berjumlah RM200,000 bagi meringankan beban mangsa banjir di Kelantan dan Terengganu.

Menurutnya, MAIS menyalurkan RM125,000, manakala baki RM75,000 disumbangkan oleh anak syarikat dan agensi dikelolakannya iaitu Perbadanan Wakaf Selangor (PWS), Universiti Islam Selangor (UIS), Yayasan Islam Darul Ehsan (Yide), Bakti Suci Holdings Sdn Bhd (BSHSB) serta Teraju Ekonomi Asnaf Sdn Bhd (Teras).

Sumbangan itu disalurkan kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) serta Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram