Seorang Pengarah Syarikat bergelar Datuk Seri (tengah) mengaku tidak bersalah atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM15 juta bagi mendapatkan projek milik agensi dibawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) selepas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

SEORANG pengarah urusan syarikat dihadapkan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas empat pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM30 juta antara bulan Jun sehingga Julai dua tahun lalu.

Tertuduh, Datuk Seri Sim Choo Thiam, 54, mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Rozina Ayob, pagi ini.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa telah secara rasuah meminta suapan berjumlah RM15 juta daripada pengarah urusan Asia Coding Centre Sdn. Bhd., Hep Kim Hong melalui seorang lagi individu.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di pejabat sebuah syarikat di Jalan Dutamas 1, Kuala Lumpur pada pada 21 Jun 2021.

Manakala bagi pertuduhan kedua sehingga keempat, tertuduh didakwa telah secara rasuah menerima suapan masing-masing berjumlah RM3.5 juta, RM5.5 juta dan RM6 juta daripada individu sama.

Perbuatan bagi tiga pertuduhan itu didakwa dilakukan di kawasan tempat letak kereta di sebuah residensi di Jalan Dutamas 1, Kuala Lumpur antara 19 Julai 2021 sehingga 30 Julai 2021.

Kesemua perbuatan itu adalah sebagai dorongan untuk Menteri Dalam Negeri ketika itu, Datuk Seri Hamzah Zainudin membantu Asia Coding Centre Sdn. Bhd. untuk mendapatkan apa-apa projek milk agensi-agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri.

Datuk Seri Sim Choo Thiam, 54, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM15 juta bagi mendapatkan projek milik agensi dibawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) selepas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini. GAMBAR: Abd Razak Aid

Justeru, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 [Akta 694] yang boleh dihukum di bawah seksyen 24(1) Akta yang sama.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan jika suapan itu dapat dinilai atau berbentuk wang, atau sepuluh ribu ringgit, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib memberitahu mahkamah bahawa kesemua pertuduhan yang dihadapi tertuduh di bawah seksyen itu tidak boleh dijamin.

Namun tambahnya, pihak pendakwaan tidak membantah sekiranya mahkamah menggunakan budi bicara untuk membenarkan tertuduh dijamin dan mencadangkan jaminan sebanyak RM1 juta.

Selain itu, Akram turut mencadangkan agar tertuduh menyerahkan pasport kepada mahkamah sehingga kes selesai dan melapor diri di pejabat SPRM sebulan sekali, sebagai syarat tambahan jaminan.

Sementara itu, peguam Low Wei Loke memohon mahkamah agar anak guamnya dibebaskan dengan jaminan dan tidak membantah cadangan jumlah jaminan yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan.

Hakim Rozina kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM1 juta dengan seorang penjamin warganegara selain syarat tambahan menyerahkan pasport kepada mahkamah sehingga kes selesai, disenarai hitam untuk keluar negara kecuali dengan kebenaran mahkamah.

Di samping itu, Rozina turut mengarahkan agar tertuduh melaporkan diri di pejabat SPRM Kuala Lumpur sebanyak sekali pada minggu pertama setiap bulan.

Mahkamah kemudian menetapkan 14 Jun depan bagi sebutan semula kes dan serahan dokumen.