Tan Sri Muhyiddin Yassin - GAMBAR: Abd Razak Aid

PERIKATAN Nasional (PN) berkemungkinan besar akan bertanding di semua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang akan diadakan bulan depan.

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, secara dasarnya perkara itu sudah dipersetujui semua parti komponen dalam gabungan berkenaan.

Beliau yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berkata, pecahan kerusi antara parti komponen PN bergantung kepada keadaan bagi memastikan kemenangan berpihak kepada PN.

“Itu sebab semalam saya gesa segerakan rundingan antara parti dalam PN.

“Pada dasarnya mereka bersetuju 28 kerusi DUN yang dipertandingkan di Melaka kita bahagikan mengikut situasi dan keadaan dan diharapkan kita dapat mencapai kejayaan.

“Saya fikir besar kemungkinan kita bertanding di semua kerusi dan 28 kerusi dibahagikan di antara parti yang saya sebutkan tadi (Bersatu, Pas dan Gerakan),” katanya ketika ditemui di Bukit Gambir, Johor hari ini.

BERITA BERKAITAN Apa pun, PN sedia berdepan saingan tiga penjuru – Muhyiddin

Mengulas mengenai kenyataan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Muhyiddin berkata beliau sudah menjangkakan keputusan UMNO untuk tidak bekerjsama dengan Bersatu.

“Saya dah agak perkara itu… responsnya begitu… tapi sebagai satu tindakan berhemah di peringkat kita… kita nak dengar mereka kata sah… dan sekarang mereka kata ‘no way’ dan itu fakta.

“Saya dah maklumkan di Melaka dah kita bersedia untuk hadapi apa saja bentuk pertandingan sama ada secara dua, tiga atau empat 4 penjuru… itu tidak menjadi masalah bagi kita,” jelasnya.

Terdahulu, Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ketika ditemui pemberita pada Khamis malam sekali lagi mengulangi pendirian parti itu untuk tidak mengadakan sebarang kerjasama dengan Bersatu pada PRN Melaka.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram