JULIANA ABU BAKAR

WAHED Malaysia akan memanfaatkan pembiayaan dana Siri B terbaru sebanyak AS$50 juta yang diumumkan oleh Wa’ed Vantures, salah satu cabang modal teroka di Pusat Keusahawanan Saudi Aramco (Wa’ed) untuk pelanggannya di negara ini.

Ketua Pengurus Negara, Wahed Malaysia, Juliana Abu Bakar berkata, dengan pusingan pembiayaan baharu ini, beliau berharap dapat mengembangkan lagi aktiviti tempatan dan meningkatkan bilangan pelanggan yang merangkumi lebih 250,000 pelanggan di negara ini.

“Ia bermatlamat mendidik mereka mengenai kepentingan pelaburan halal dan celik kewangan am. Fokus utama kami adalah untuk mengurangkan jurang ketidaksamaan dan pengecualian kewangan dengan menawarkan alat pelaburan halal yang boleh diakses dengan kos berpatutan kepada semua,” katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Pada 15 Jun lepas, Wa’ed Ventures, mengumumkan pembiayaan dana Siri B sebanyak AS$50 juta dengan HSBC yang dilantik sebagai penasihat kewangan utama.

Pelabur lain yang turut menyertai pembiayaan kali ini, termasuk pemain bola sepak Paul Pogba yang juga telah menyertai Wahed sebagai duta jenama terbaru mereka turut serta pejabat dan institusi keluarga strategik.

“Pelaburan kali ini bertujuan menyokong fasa pertumbuhan semasa syarikat permulaan (startup) yang merancang untuk melancarkan ‘neobank (bank digital) beretika’ menggunakan platform mereka dalam masa terdekat.

“Ia akan membolehkan pengguna memenuhi keperluan perbankan dan pelaburan dalam satu “Super App” tanpa menjejaskan nilai mereka, kata Wa’ed.

BERITA BERKAITAN Wahed Malaysia lantik Juliana sebagai Ketua Pengurus Negara baharu

Pengasas syarikat teknologi kewangan Truebill, Haroon Mokhtarzada; Pengerusi Enhesa, William Haney dan bekas Pengarah Securities and Exchange Commission (SEC), Lori Richards juga telah dilantik menganggotai Lembaga Pengarah Wahed untuk membantu fasa pertumbuhan ini.

William Haney berkata: “Saya sangat teruja untuk menyertai misi Wahed bagi merapatkan jurang kekayaan melalui nilai, kewangan dan teknologi. Alat digitalnya mempunyai potensi besar untuk menjadikan dunia kewangan lebih mudah diakses oleh mereka yang terpinggir sebelum ini. Saya berharap dapat menyumbang kepada pertumbuhan ini dalam jangka masa panjang.”

Kini, Wahed menawarkan para individu peluang untuk melabur wang mereka secara beretika dengan cara yang cepat, mudah dan berpatutan. Wahed telah mendapat sokongan secara berterusan sejak penubuhannya di Amerika Syarikat dengan lebih 300,000 pelanggan di seluruh dunia, merentasi semua entiti Wahed..

“Populariti pesat penyelesaian fintech dan pengaruhnya dalam memajukan celik kewangan serta penglibatan lebih banyak pihak di seluruh dunia telah mewujudkan keperluan mendesak yang tepat untuk kewujudan produk fintech yang beretika dan mudah diakses untuk para pelabur individu,” kata Pengarah Urusan Wa’ed, Fahad Alidi.

“Pemimpin syarikat fintech seperti Wahed mengakui peranan penting yang mereka mampu sumbangkan di peringkat global dan cita-cita mereka untuk merealisasikan visi itu yang membuatkan kami bangga untuk bekerjasama dengan pasukan perintis sambil berusaha untuk membuka potensi industri kewangan digital,” katanya.

Pemegang saham kekal syarikat yang lain termasuk Cue Ball Capital, Dubai Cultiv8 dan Rasameel.

Rakan kongsi di Cue Ball Capital, Ali Rahimtula mengulas: “Pelaburan ini akan membantu menyokong misi Junaid Wahedna (pengasas Wahed) dan pasukannya untuk membawa perkhidmatan kewangan kepada demografi yang penting tetapi kurang mendapat perhatian sebelum ini. Kami menantikan fasa pertumbuhan Wahed yang seterusnya.”