ANTARA wanita tukang urut warga asing yang ditahan dalam operasi Jabatan Imigresen.

JABATAN Imigresen Malaysia (JIM) berjaya menumpaskan sebuah sindiket membekal dan membawa masuk tukang urut warga Thailand dalam satu siri operasi khas yang dijalankan selama tiga hari bermula 21 hingga 23 Julai 2022 di sekitar Johor Bahru.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, dalam operasi tersebut, JIM telah berjaya menahan seorang lelaki tempatan berumur lingkungan 40-an yang merupakan dalang utama sindiket bersama-sama 27 individu lain.

“Dalam operasi pada 21 Julai 2022, pasukan operasi JIM telah berjaya mengesan sebuah kenderaan jenis Proton Saga yang dipandu oleh dalang utama di Taman Pelangi, Johor. Pasukan operasi telah mengekori dan menahan kenderaan tersebut untuk melakukan pemeriksaan dan mendapati empat orang wanita Thailand berada didalamnya bersama dalang tersebut.

TUKANG urut warga asing sedang dibawa oleh ejen mereka untuk kembali ke negara asal yang ditahan di dalam kereta.

Kesemua wanita ini tidak memliliki Pas yang sah semasa diperiksa dan mereka dipercayai dalam perjalanan untuk dihantar pulang ke Thailand melalui jalan yang tidak sah. Kesemua mereka yang diperiksa ditahan bersama dalang sindiket,” katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Katanya, lanjutan daripada tangkapan tersebut, pasukan serbuan telah menyerbu rumah kediaman dalang utama dan berjaya merampas beberapa dokumen berkaitan aktiviti sindiket membawa masuk dan membekalkan tukang urut asing ke pusat urut refleksologi dan spa di Johor Bahru dan sekitar kawasan selatan tanah air.

Beliau berkata, rentetan daripada operasi ini, pasukan operasi JIM telah membuat dua lagi serbuan di premis pusat urut dan spa di Taman Austin dan Taman Abad di Johor Bahru yang disyaki ada kaitan dengan sindiket tersebut.

“Hasil serbuan di kedua-dua premis ini, JIM telah berjaya menahan seramai 18 wanita dan 3 lelaki warga Thailand yang bekerja sebagai tukang urut. Turut ditahan 2 orang lelaki tempatan yang merupakan penjaga premis. Kesemua 28 orang individu yang ditahan dalam siri operasi ini berumur antara 20 hingga 52 tahun,” katanya.\

BERITA BERKAITAN Tunggu suami keluar kerja, isteri dicekup berkhalwat

Khairul Dzaimee berkata, modus operandi sindiket adalah dengan mengatur kemasukan dan membekalkan tukang urut warga Thailand untuk bekerja di pusat-pusat urut menggunakan Pas Lawatan Sosial di sekitar Johor dan negeri-negeri berhampiran.

“Sindiket mengunakan kenalan rapat yang berada di Thailand untuk mempengaruhi lelaki dan wanita asing dengan menawarkan peluang pekerjaan sebagai tukang urut di Malaysia. Risikan juga mendapati terdapat aktiviti yang tidak bermoral turut dijalankan oleh sindiket disebalik perkhidmatan tukang urut.

“Selain itu, sindiket turut menjalankan aktiviti menghantar pulang mana-mana warga asing yang bermasalah atau warga tempatan yang ingin melepasi sempadan negara melalui laluan yang tidak sah,” katanya.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati, sindiket mengenakan bayaran antara RM1,300 hingga RM1,500 bagi setiap tukang urut yang diuruskan dan dipercayai mampu mengaut keuntungan sehingga RM30,000 sebulan.

Manakala, majikan pusat-pusat urut yang terlibat disyaki mampu meraih pendapatan sehingga RM50,000 sebulan dengan menggajikan tukang urut haram.

Kes disiasat dibawah Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963. Kesemua tahanan dibawa ke Pejabat Imigresen Setia Tropika Johor Bahru untuk tindakan lanjut, tambah Khairul Dzaimee.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di FacebookTwitterInstagram & Telegram