Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil GAMBAR: Abd Razak Aid

MENTERI Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil diminta supaya tidak mencampuri hal-hal komersial stesen penyiaran Awesome TV dengan pembekalnya.

Pada masa sama, Pengurusan Awesome TV turut membantah tegas kenyataan dikeluarkan Fahmi semasa sesi Town Hall Industri Kreatif Siri 3: Industri Filem, kelmarin.

Menurut Awesome TV, pihak yang bertanggungjawab untuk produksi rancangan televisyen dan hal-hal pembayaran kepada syarikat produksi adalah syarikat perantaraan atau ejen dilantik pihak stesen televisyen, bukannya stesen televisyen itu sendiri.

Stesen penyiaran itu juga menegaskan, Fahmi sewajarnya membuat kajian lanjut dan tidak melemparkan kata-kata yang memberi kesan negatif serta tidak adil kepada Awesome TV.

“Menteri juga membuat rujukan kepada peranan My Creative Ventures Sdn. Bhd. yang menyuntik pinjaman perniagaan kepada penggiat seni.

Baca artikel berkaitan: Menteri minta Awesome TV selesaikan isu bayaran tertunggak

“Pihak stesen televisyen tidak langsung berurusan dengan My Creative. Maka, tidak wajar bagi menteri atau pihak My Creative membuat apa-apa kenyataan mengenai stesen televisyen,” katanya dalam kenyataan.

Mengulas lanjut, Awesome TV menjelaskan, sebagai stesen penyiaran yang berpegang teguh kepada prinsip integriti, ia telah menjalankan operasi syarikat dengan mematuhi peraturan dan garis panduan yang ditetapkan.

Syarikat itu menegaskan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang memburukkan imej Awesome TV dengan tidak adil.

“Kami berharap agar media dan masyarakat dapat memahami sepenuhnya konteks sebenar serta tidak membuat penilaian yang boleh mengakibatkan fitnah.

“Kami tetap berkomitmen untuk memberikan kandungan berkualiti tinggi dan memberi sumbangan signifikan kepada industri penyiaran,” katanya.

Kelmarin, Fahmi meminta pihak Awesome TV melunaskan segera isu bayaran tertunggak dengan beberapa pihak.

Fahmi turut berharap supaya penyelesaian secara damai di meja perundingan yang akan memberi manfaat kepada semua pihak.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram