KUALA LUMPUR – Lafaz syahadah pelik dan di hujungnya bersambung dengan pengakuan ‘Aku Melayu’ sebanyak tujuh kali.

Itulah antara ajaran Agama Melayu atau Islam Melayu yang kini dalam tindakan pihak berkuasa agama kerana ia jelas satu fahaman sesat.

Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Nasrudin Hassan berkata, sebagai agensi dakwah, pihaknya sentiasa bersedia untuk memberi kefahaman, pemurnian akidah dan fikrah.

“Sehari dua ini kecoh pula dengan lahirnya agama baru dikenali sebagai Agama Melayu.

“Menggunakan lafaz syahadah yang pelik, seperti yang saya dengar lafaznya disambung pengakuan Aku Melayu sebanyak tujuh kali.

“Mereka menolak ajaran Islam yang dianggap sebagai Islam Arab dan kononnya membawa Islam Melayu,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook rasminya hari ini.

Nasrudin berkata, daripada aspek penguatkuasaan, perkara itu sedang disiasat oleh pihak berkuasa agama bagi tindakan selanjutnya.

“Orang ramai dinasihatkan tidak terpengaruh dengan ajaran Islam Melayu yang dibawa oleh individu ini kerana jelas ia adalah ajaran yang sesat lagi menyesatkan.

“Saya sendiri pernah mengenali individu itu sepintas lalu lewat 20 tahun yang lalu semasa beliau masih belajar,” katanya.