Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud mengetuai serbuan Imigresen di dua pasar di Selayang hari ini./Gambar FB BERNAMA Tv

TERDAPAT pelarian Rohingya yang lari dari Depot Tahanan Imigresen Sungai Bakap dikesan berada di sekitar Selayang dan usaha mengesan lokasi sebenar tahanan terbabit edang dilaksanakan dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM)

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata mereka yang masih bebas dipercayai mahir selok-belok kawasan di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur kerana pernah bekerja dan berada di sini sebelum ini.

“Orang tempatan mungkin tidak membantu mereka, tetapi komuniti mereka di Selayang terdapat kemungkinan sangat tinggi membantu tahanan itu,” katanya kepada pemberita selepas serbuan Imigresen di Pasar Borong Selayang dan Pasar Borong Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata setakat ini seramai 61 tahanan masih bebas.

Dalam kejadian pada 20 April lepas, 528 tahanan di depot tersebut merusuh sebelum melarikan diri dan enam daripadanya maut akibat dirempuh kereta ketika cuba melintas jalan di Kilometer 168 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS).

Baca: Lari depot: Dua dalang utama ditahan, dua lagi masih diburu

528 etnik Rohingya ‘naik hantu’, pecah pintu blok larikan diri dari depot Imigresen

Mengulas Operasi Belanja di Pasar Borong Selayang dan Pasar Borong Kuala Lumpur hari ini, Khairul Dzaimee berkata seramai 248 pendatang tanpa izin ditahan susulan aduan dan rungutan orang ramai mengenai warga asing berniaga secara haram di tepi jalan berhampiran pasar itu.

Khairul Dzaimee berkata daripada jumlah yang ditahan itu, seramai 205 adalah lelaki manakala baki 43 adalah wanita.

“Daripada 248 itu, 109 orang merupakan pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) manakala 139 lagi tidak mempunyai sebarang dokumen sah terdiri daripada warga Pakistan, India, Myanmar, Indonesia dan Bangladesh,” katanya.

Beliau berkata Imigresen turut mengesan tiga warga Pakistan mempunyai kad UNHCR walaupun negara itu bukan negara yang tersenarai untuk penggunaan kad terbabit.

“Semakan mendapati kad berkenaan tulen. Kami akan melakukan siasatan lanjut bagaimana tiga warga Pakistan itu boleh mempunyai kad UNHCR,” katanya.

— BERNAMA