KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan seorang wanita yang menerima wang Bantuan Awal Persekolahan (BAP) dalam jumlah yang berbeza-beza. GAMBAR HIASAN: Abd Razak Aid

KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) akan menjalankan siasatan berhubung dakwaan seorang wanita yang menerima wang Bantuan Awal Persekolahan (BAP) dalam jumlah yang berbeza-beza.

KPM dalam kenyataan memaklumkan telah menerima satu video yang tular dalam aplikasi TikTok tersebut.

Menurut kementerian itu, wanita berkenaan yang juga ibu kepada tiga orang anak belajar di sekolah sama mendakwa menerima jumlah bayaran BAP yang berbeza-beza.

“KPM akan menyiasat perkara tersebut dengan kerjasama pihak yang terlibat bagi mendapatkan maklumat lengkap berkaitan.

“Ini supaya tindakan yang tegas dapat dilaksanakan sekiranya wujud kebenaran seperti yang didakwa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, KPM turut memohon kerjasama semua murid, ibu bapa atau penjaga membuat aduan secara rasmi melalui SISPAA KPM di https://moe.spab.gov.my.

Baca artikel berkaitan: Wang BAP dilarikan penjenayah akan diganti dan diagihkan sebelum Mac

Selain itu, orang ramai juga boleh membuat aduan melalui telefon sepanjang waktu pejabat beroperasi di talian 03-8884 6456.

KPM katanya, akan memastikan semua butiran pengadu akan dirahsiakan demi menjaga kebajikan pihak yang membuat aduan.

Terdahulu, tular seorang wanita mempersoalkan tindakan seorang guru yang didakwa sengaja mengurangkan jumlah asal wang BAP.

Berdasarkan rakaman video di TikTok itu, wanita berkenaan mendakwa guru tersebut tidak jujur apabila hanya menyerahkan RM100 sahaja kepadanya ketika hadir mengambil wang BAP bagi tiga orang anaknya.

Kerajaan memperuntukkan BAP sebanyak RM150 kepada semua murid yang masih bersekolah dan diagihkan secara tunai pada bulan ini.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram