Tinjauan harga telur ayam di pasar raya sekitar Kuala Lumpur. GAMBAR: Abd Razak Aid

“AYAM dahulu atau telur dahulu?” Teka teki ini sejak sekian lama menjadi bahan gurauan. Jika tiada telur mana mungkin ada anak ayam? Jika tiada ayam mana mungkin ada telur? Namun tiada siapa boleh memberi jawapan pasti. Hanya Allah sahaja Maha Mengetahui.

Lupakan dahulu frasa mana dahulu ayam atau telur ini. Kini frasa baharu yang hangat ialah ‘perlu import telur ayam atau tidak’ sejajar isu kekurangan bahan makanan tersebut di pasaran sehingga menyusahkan orang ramai?

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu, memaklumkan kerajaan akan mengimport telur bagi mengatasi masalah tersebut. Namun langkah ini tidak dipersetujui oleh peniaga yang menganggap ia bukan penyelesaian terbaik.

Menurut Mohamad, import dari beberapa negara yang sudah dikenal pasti merupakan langkah jangka pendek mengatasi masalah kekurangan bekalan. Ia bukan bertujuan menekan pengusaha tempatan, cuma untuk memastikan keperluan dalam negara tidak terputus.

Setelah bekalan kembali stabil, import akan dikaji semula. Protokol dan tatacara ditetapkan kerajaan perlu dipatuhi dalam pelaksanaan import, termasuk memastikan telur mematuhi piawaian dan selamat dimakan.

Namun bagi Pengarah Urusan Rangkaian Pasaraya Mydin, Datuk Ameer Ali Mydin, tindakan mengimport telur dianggap tidak masuk akal memandangkan Malaysia ialah negara pengeskport telur.

Beliau mempersoal kenapa perlu import sedangkan negara mengeluarkan telur mencukupi, malah mengeskportnya ke negara seperti Singapura dan Hong Kong. Mungkin eksport ini punca utama bekalan tempatan berkurangan.

BERITA BERKAITAN Isu bekalan telur, minyak masak subsidi: Salahuddin bermesyuarat dengan MAFI esok

Menurut Ameer, sepatutnya jika bekalan tidak cukup, negara perlu hentikan eksport serta memberi keutamaan kepada keperluan tempatan. Cuma misterinya, sebelum ini walau pun dalam keadaan telur dieskport, bekalan di pasaran sentiasa mencukupi. Belilah berapa banyak yang mahu. Adakah berlaku kegiatan sorok atau bekalan dimanipulasi kartel tertentu?

Sebelum Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15, masalah kekurangan telur sudah mula meruncing. Sehingga kini masalah belum mampu diatasi sepenuhnya. Telur masih sukar didapati di kedai atau pasar raya. Rak telur terbiar kosong. Oh telur! Di manakah dikau berada?

Jika bernasib baik, setelah penat pusing keliling, akan terjumpa kedai yang ada menjual telur. Itu pun pembelian dicatu. Ada penjual meletakkan syarat seorang pembeli hanya boleh membeli satu papan.

Pembeli pun bijak juga. Ada yang datang tiga empat orang dalam satu keluarga. Setiap orang membeli satu papan, jadi keseluruhannya banyak papan boleh dibeli. Pemilik kedai bukan perasan atau kenal setiap individu yang datang samaada mereka daripada satu keluarga atau bukan.

Ada juga penjual yang bermain silap mata. Sementara pembelian hanya dihad kepada satu papan, bagi telur gred tinggi seperti gred A, pembeli dibenarkan pula membeli sehingga sekurang-kurangnya dua papan.

Ini mungkin kerana pembeli untuk gred A tidak seramai pembeli gred B, C atau D. Harganya pula lebih mahal. Kerana itu yang membeli gred A diberi kelonggaran membeli lebih. Lebih banyak laku, lebih banyak duit masuk. Namun tidak sepatutnya pekedai mengamalkan sikap sedemikian. Sewajarnya golongan yang membeli selain gred A dibenar membeli lebih memandangkan kebanyakan mereka daripada kelompok B40.

Sehingga ini kerajaan belum memutuskan samaada syarikat tertentu boleh mengimport terus telur secara sendiri atau melalui syarikat dilantik. Juga belum disenaraikan dari negara mana telur akan diimport. Namun mengambil kira jangka hayat telur hanya lebih kurang 21 hari, kemungkinan besar ia adalah dari negara jiran seperti Thailand, Vietnam, Brunei dan Indonesia.

Jangka hayat yang singkat, dengan urusan penghantaran dari negara asal, urusan penerimaan di negara ini dan pengagihan di seluruh negara akan mengambil masa, jangka hanyat sebenar telur itu di pasaran tempatan semakin berkurang.

Juga tidak dapat dipastikan sebelum diimport, sudah berapa lama telur itu berada di pasaran negara asal. Dibimbangi nanti sekiranya aspek ini tidak diberi perhatian, telur yang sampai ke sini akan cepat rosak.

Di negara seperti Indonesia, Vietnam, Thailand dan Brunei, harga telur lebih tinggi. Misalnya, sedozen telur gred C di Malaysia ialah RM4.92. Tetapi harganya di Thailand RM7.42, di Indonesia RM6.55, di Brunei RM10.15 dan Vietnam RM5.78. Mampukah rakyat Malaysia membeli telur import kelak?

Oleh itu langkah terbaik dilakukan masa ini ialah menstabilkan bekalan telur tempatan dengan mengawal eksport. Seperti juga kenaikan harga minyak masak boleh dikekang kerana Malaysia ialah pengeksport minyak sawit kedua terbesar dunia. Kawal ekpsort minyak sawit sehingga harga minyak masak dalam negara stabil.

Sementara negara perlu mengeskport untuk pertumbuhan ekonomi, keperluan rakyat tempatan wajar diberi keutamaan. Lakukanlah yang terbaik agar dalam keghairahan mengeksport, permintaan dalam negara tidak diabaikan.

* Penulis memulakan kerjaya kewartawanan di Berita Harian pada 1979 sebelum menyertai Utusan Melayu pada 1980. Beliau kemudian melanjutkan pengajian kewartawanan sehingga peringkat sarjana di Boston University, Amerika Syarikat. Jawatan terakhir Penolong Ketua Pengarang Utusan.

Jadikan UtusanTV ‘shortcut’ muka depan telefon anda!
Ikuti langkah ini:
Langkah 1: Layari utusantv.com
Langkah 2: Klik pada logo UtusanTV di bahagian atas skrin
Langkah 3: Klik pada 3 titik di penjuru atas kanan (atau penjuru bawah kanan) telefon anda
Langkah 4: Klik ‘Add to Homescreen’

Jangan lupa ikuti akaun media sosial kami di TikTokFacebookTwitterInstagram & Telegram