pati
SALAH seorang warga Myanmar yang diikat pada sebatang pokok. - Gambar Harian Metro/Ihsan JPA7

NIAT dua orang warga Myanmar untuk pulang ke kampung halaman mereka selepas rezeki di negara ini terbantut apabila dipercayai ditipu oleh sindiket yang kononnya ingin membantu membawa mereka menyeberangan sempadan Malaysia-Thailand.

Mereka bukannya dapat balik kampung, malahan pendatang asing tanpa izin (PATI) itu mendapat bala apabila ditinggalkan terikat pada pokok di dalam hutan berhampiran di Kampung Rahmat, Rantau Panjang, Kelantan, kelmarin.

Pegawai Pemerintah PGA7, Superintendan Azhari Nusi berkata, dalam kejadian 10.30 malam itu, anggota bertugas sedang membuat rondaan sebelum menemui dua lelaki berusia 32 dan 33 tahun, yang diikat pada pokok dalam keadaan gelap gelita.

“Kedua-dua suspek dipercayai ditipu oleh sindiket yang berjanji untuk membawa mereka pulang ke Myanmar melalui Thailand selepas bekerja di Kelantan dalam tempoh tertentu,” katanya.

Katanya, anggota yang berjaya menjumpai kedua-dua lelaki berkenaan telah membebaskan mereka sebelum meminta mengemukakan dokumen pengenalan diri bagi tujuan pemeriksaan.

“Bagaimanapun, mereka gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri atau perjalanan yang sah, manakala hasil pemeriksaan ke atas tubuh badan tidak menemui sebarang barangan yang salah.

“Hasil soal siasat yang dijalankan, Pati ini memaklumkan bahawa kesemua barangan milik mereka berada dengan seorang lelaki yang tidak pasti akan butirannya, disyaki individu yang terbabit dengan sindiket penyeludupan Pati.

“Mereka kemudian dibawa ke Balai Polis Lubok Stol, bagi siasatan lanjut sebelum diserahkan kepada Jabatan Imigresen Negeri Kelantan,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Azhari berkata kes disiasat di bawah Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1959/63.

“Pihak kami juga tidak dapat mengenal pasti individu sebenar yang mengikat mereka pada pokok susulan masalah komunikasi memandangkan mereka tidak dapat berbahasa Melayu.

“Selain itu, PGA7 turut menerima laporan daripada penduduk kampung mengenai pergerakan warga asing yang sering berlaku di kawasan berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya sudah mengenal pasti beberapa pangkalan haram yang menjadi tumpuan sindiket untuk penyeludupan Pati, justeru kawalan akan terus diperketatkan bagi menangani masalah itu.