Mahdzir Khalid pada sidang media selepas melawat Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (MAHA) 2022 di MAEPS Serdang hari ini.

KEMENTERIAN Pembangunan Luar Bandar (KPLB) menyerahkan sepenuhnya kes buli di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuantan, Pahang, kepada pihak polis.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, pihaknya memandang serius perkara itu dan tidak berkompromi dengan sebarang tindakan salah laku buli.

“Saya akan meneliti laporan lengkap siasatan kes itu, bila sudah buat laporan polis, kita tak mahu komen apa-apa lagi, biarlah polis siasat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melawat Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (MAHA) 2022 di MAEPS Serdang, hari ini.

Jelas Mahdzir, tindakan tegas akan diambil terhadap pelajar yang terlibat jika hasil siasatan mendapati berlaku salah laku itu.

Baca: KPM sediakan portal aduan buli – Dr Radzi

Amalan buli di mana-mana institusi pendidikan adalah satu perkara serius dan pelajar terbabit boleh dibuang sekolah.

“Misalnya insiden di MRSM Kepala Batas, pelajar buli pelajar lain apabila lembaga disiplin dapat sahkan, memang pelajar itu dibuang sekolah,” kata Mahdzir.

Semalam, tular satu hantaran di media sosial mengenai pendedahan dibuat ibu mangsa buli yang mendakwa pihak pengurusan MRSM Kuantan tidak mengambil sebarang tindakan berhubung kes buli membabitkan anaknya.

Ibu mangsa mendakwa baju sekolah anaknya diconteng dan rambut digunting ketika tidur, selain mendakwa wujud perbuatan khianat serta budaya gengsterisme di MRSM itu.

Sementara itu, polis mengesahkan menerima dua laporan berhubung dakwaan kes buli melibatkan seorang pelajar perempuan tingkatan dua MRSM Kuantan, yang tular di media sosial sejak semalam. 

Ketua Polis Daerah Kuantan, ACP Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata laporan pertama diterima daripada pihak sekolah pada 8 Ogos lepas, manakala ibu kepada pelajar yang mendakwa dibuli itu turut membuat laporan polis semalam, dan sehingga kini lima orang telah dipanggil untuk memberi keterangan berhubung kes itu.

“…siasatan dijalankan daripada semua aspek dan kita jangka lebih ramai akan dipanggil bagi membantu siasatan,” katanya ketika dihubungi BERNAMA hari ini.